Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen stärker välfärden i Sverige och i Västernorrland

/

Annons

Sverige ska vara ett föregångsland som vi kan vara stolta över, där vi investerar gemensamt i fler jobb, en bättre skola, i miljön och i en stark välfärd. Men den förra regeringen lämnade efter sig en hög arbetslöshet, fallande skolresultat och en svagare välfärd, samtidigt som ofinansierade skattesänkningar ledde till stora underskott i statsfinanserna.

Regeringens vårbudget är ett viktigt första steg för att börja vända Sveriges utveckling. Fler jobb är grunden för allt. Därför gör vi en näringspolitisk offensiv för fler och växande företag, med riskkapital, innovation, stöd till företag som vill börja exportera och satsningar på turism. Vi gör stora investeringar i järnvägsunderhåll och bostadsbyggande, så att man kan resa eller flytta dit jobben eller utbildningen finns.

Trots att över 400 000 människor är arbetslösa i dag är det många företag som inte lyckas rekrytera rätt personal. Därför vill vi öka antalet utbildningsplatser som ger den kompetens arbetsgivarna efterfrågar. För att ingen ung ska behöva gå långtidsarbetslös investerar vi i ett utbildningskontrakt och traineejobb. Här i länet motsvarar det omkring 170 nya utbildningsplatser i komvux/yrkesvux 2015 och ytterligare 170 innan 2018. Till det kommer nya platser på universitet, högskolor och folkhögskolor. Här i Västernorrland förväntas det år 2018 ha skapats över 600 nya arbetstillfällen genom traineejobben för unga och extratjänsterna i välfärden för långtidsarbetslösa.

För att vända skolresultaten ska varje elev få mer stöd, klasserna minska, och lärarnas villkor förbättras. I Västernorrland kommer det därför att investeras i skola och utbildning. Jämlikheten och jämställdheten mellan kvinnor och män måste öka. En stärkt a-kassa och sjuk- och aktivitetsersättning, liksom höjt underhållsstöd för ensamstående föräldrar stärker alla, inte minst kvinnor. Samma sak gäller höjningen av bostadstillägget för pensionärer med låg pension. Det kommer också att ske särskilda satsningar på höjd kvalitet inom förlossningsvården och för mer personal i äldreomsorgen. Samarbetsregeringen gör i sin budget en tydlig satsning på välfärden.

Sverige har glidit isär. Med växande klyftor blir det svårare att gå samman och gemensamt ta sig an de stora framtidsutmaningarna – oavsett om det gäller jobben, skolan, klimatet eller välfärden. Därför tror vi att ett framgångsrikt Sverige är ett Sverige som håller ihop.

Susanne Eberstein

Ingemar Nilsson

Socialdemokratiska riksdagsledamöter ifrån Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons