Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen vill stärka svensk matproduktion

/
Annons

Den kris som just nu drabbat svenska mjölkbönder väcker starka känslor och berör många. Så också politiker från borgerliga partier, där såväl företrädare för Centerpartiet som Moderaterna nu föreslår åtgärder.

Vi håller med om att det är bråttom att ta tag i landsbygdens utmaningar och möjligheter, särskilt för att komma tillrätta med den pågående mjölkkrisen. Landsbygdsministern har samlat alla intressenter i två högnivåmöten. Branschen och regeringen har utifrån dessa lagt fram ett handlingsprogram med 87 punkter. Redan i vårbudgeten avsatte regeringen en halv miljard kronor till kreditgarantier för mjölkbönder, så att företag kan få ett lån för att klara en svår ekonomisk situation under krisen.

Branschen å sin sida, kom med ett välkommet löfte om ursprungsmärkning av mejeriprodukter, vilket tillsammans med regeringens arbete att få på plats en mer aktiv offentlig upphandling är av stor vikt för en bättre marknad för hållbart producerade livsmedel.

Regeringen har startat arbetet med en nationell livsmedelsstrategi, och man har tillsatt en kommitté för en sammanhållen politik för Sveriges landsbygder. Vi socialdemokrater har under många år påpekat vikten av att Sverige behöver öka sin egen matproduktion och exporten av svenska livsmedel.

Det var inte mycket som gjordes av den förra, borgerliga, regeringen för att stoppa flykten från landsbygden. Under den tiden halverades antalet mjölkbönder. Samtidigt drev Reinfeldt igenom en dålig förhandling av landsbygdsprogrammet 2013. Landsbygden fick betala den sänkta svenska avgiften för EU-medlemskapet, med 500 miljoner lägre EU-stöd till landsbygdsprogrammet.

När man till slut lämnade in ansökan om utformningen av programmet så fick man 330 frågor från EU-kommissionen och allt försenades. Här fick nya landsbygdsministern Sven-Erik Bucht ta över. Programmet har nu färdigställts på rekordtid och regeringen har satsat 150 miljoner extra på djurhälsa och klövvård och 200 miljoner extra på den ekologiska odlingen.

Vi har nu en samarbetsregering som tror på svensk landsbygd. Sverige har unika förutsättningar för att producera livsmedel av hög kvalitet. Vi har ett gott djurskydd, med EU:s lägsta användning av antibiotika och allt fler medvetna konsumenter som efterfrågar hög kvalitet och schysta produktionsvillkor. Våra lantbrukare är kunniga och vi har naturtillgångar som andra länder bara kan drömma om.

Det finns mycket kvar att göra, men när vi ser just dessa möjligheter – då kan svenska bönder stärkas, svensk hållbar livsmedelsproduktion växa och nya jobb skapas.

Läs även: "Arla om mjölkkrisen: 2015 tuffaste året någonsin"

Läs också: Mjölkbondekrisen: "Ett stort ansvar ligger hos konsumenterna"

Läs också: "Krisen håller i sig ett år till"

Eva Sonidsson (S)

Riksdagsledamot från Västernorrland

Kristina Nilsson (S)

Riksdagsledamot från Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons