Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Replik: Alla kandidater i kyrkovalet har värderingar

Annons

Replik på "Kyrkan ska inte styras av politiska partier", ST 6/9.

Pelle Svensson skriver att Svenska kyrkan inte bör styras av politiska partier. Han beskriver sedan vad han vill göra om han får medlemmarnas förtroende att leda Njurunda församling. Kyrkvärnet i Njurunda församling är precis som Socialdemokraterna en nomineringsgrupp i årets kyrkoval. Skillnaden är att vår nomineringsgrupp tydligt redovisar vilka värderingar våra förtroendevalda kommer ha som utgångspunkt när vi fattar beslut, nämligen socialdemokratiska grundvärderingar. Kyrkvärnet är en blandning av människor med både liberala, konservativa och förmodligen också en och annan med socialdemokratiska sympatier.

När du läser Pelle Svenssons artikel låter det som att de som kandiderar för Kyrkvärnet inte har partipolitiska sympatier. Det stämmer inte, i flera fall är de kandidaterna också partipolitiskt aktiva i kommunpolitiken. Alla som kandiderar i kyrkovalet har värderingar. Vår nomineringsgrupp vill att Svenska kyrkans verksamhet ska präglas av socialdemokratiska värderingar om öppenhet, rättvisa och solidaritet. Svenska kyrkan är sedan 2000 separerad från staten och därför är det viktigt att Svenska kyrkan tar plats som den egna samhällsaktör som den är. Vi vill att Svenska kyrkan ska vara en central plats av Njurunda och andra delar av Sundsvalls kommun.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Vi socialdemokrater är tydliga med vilka värderingar vi vill ska prägla Svenska kyrkan. Vi vill att Svenska kyrkan ska fortsatt vara en öppen och demokratisk folkkyrka. När samhället utsätts för påfrestningar och när orättvisorna ökar måste kyrkan vara tydlig både i ord och handling.

Vi socialdemokrater i Njurunda församling lovar att arbeta för följande om vi får medlemmarnas förtroende den 17 september:

• Hålla kyrkobyggnaderna, kyrkogårdarna och samlingslokalerna öppna och tillgängliga.

• Arbeta för att den diakonala verksamheten fortsätter att arbeta för att bryta ensamhet och utanförskap för såväl gammal som ung.

• Behålla och utveckla samarbetet med föreningslivet och näringslivet i Njurunda.

• Verka för social rättvisa, hållbar utveckling och internationell solidaritet.

• Församlingen ska ha schyssta villkor för sina anställda och vara en bra arbetsgivare.

Kyrkovalet handlar om vilka värderingar som vill ska prägla Svenska kyrkans verksamhet. Därför är det viktigt för oss att vara tydliga med vilka värderingar vi vill ska prägla Svenska kyrkan. De idéer som Pelle Svensson presenterade i sin artikel är i många fall bra, men i och med att Kyrkvärnet består av människor med väldigt olika grundvärderingar så blir det faktiskt osäkert för oss vad som är Pelle Svenssons åsikter och vad som är hela Kyrkvärnets.

Kenneth Högström (S)

Kandidat till Njurunda församling

Camilla Ersson (S)

Kandidat till Njurunda församling

Läs även:

Kyrkovalet: Rösta för en närodlad politik i en öppen folkkyrka

Kyrkan bör inte fungera som en valstuga

Rösta för en öppen och välkomnande kyrka

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons