Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S misslyckas med att nå ut – nu krävs förnyelse

/
  • Socialdemokraterna förmår inte att prestera vare sig valresultatsmässigt eller organisatoriskt, skriver debattörerna. På bilden Socialdemokraternas valvaka på Waterfront i Stockholm vid midnatt på valdagen i höstas.

Den socialdemokratiska partiorganisationen behöver utvecklas för att överleva.
Vi måste öppna upp oss och vara där människor befinner sig – annars riskerar vi att förtvina och dö.

Annons

Socialdemokratin har alltid strävat efter att förändra samhället till det bättre. Verktygen för att nå de politiska visionerna om frihet, jämlikhet och solidaritet har framförallt varit parlamentariska, men alltid grundat sig i en större organisatorisk tanke: den levande, aktiva folkrörelsen som ser till att politiken förs på toppen av tidens våg.

I dag misslyckas den socialdemokratiska rörelsen med den uppgiften. Trots att statistiken visar att värderingarna, främst bland samhällets unga, i hög grad stämmer överens med de socialdemokratiska förmår partiet inte att prestera vare sig valresultatsmässigt eller organisatoriskt. Många unga väljer i dag att lägga sin röst, tid och engagemang någon annanstans än hos Socialdemokraterna.

Det grundläggande problemet är att socialdemokratin inte längre lyckas vara där människor är – vi har missat att fånga upp de senaste decenniernas avgörande samhällsförändringar. Socialdemokratin måste se sina brister och utveckla nya former för den moderna folkrörelsen – annars riskerar vi att förtvina och dö.

SSU har alltid varit den pådrivande kraften för förnyelse inom socialdemokratin. Det är en position som måste tas tillvara på. SSU måste visa vägen för partiet, organisera sig utifrån det nya samhällslandskapet och vara där människor är. Framförallt ser vi tre områden som måste prioriteras:

Den digitala demokratin. Människor spenderar allt mer tid online. Sociala medier och en allt mer sammankopplad värld innebär fantastiska möjligheter för en fördjupad demokrati. Det duger inte att som i dag använda sociala medier som megafon för de egna åsikterna – socialdemokratin måste använda dessa kanaler för att fånga upp det demokratiska samtalet människor emellan.

Öppenhet mot andra rörelser. Socialdemokratin har i hög grad misslyckats med att tillvara på nya politiska vågor de senaste decennierna. Exempelvis har andra politiska organisationer vuxit fram som svar på miljö-, jämställdhets- och antirasismdebatten. Det duger inte. Socialdemokratin måste alltid hålla sig öppen och för nya åsiktsströmningar.

Organisation över hela landet. I Stockholm och andra storstäder är möjligheterna för politiskt engagemang goda. Värre är läget i landets mer glesbefolkade delar. Socialdemokratin måste hitta organisationsformer som klarar av att hantera detta – de demokratiska möjligheterna får inte begränsas av var en råkar bo.

Arbetarrörelsen står inför ett vägskäl: antingen fångar organisationerna upp de nya samhällstrenderna, eller så dör den. SSU är den organisation som har bäst potential att driva på arbetet.

Philip Botström

Kandiderar till ordförande i SSU

Lisa Lööf

Ordförande SSU Västernorrland

Linus Emmoth

Ordförande SSU Östergötland

Lina Ahl

Ordförande SSU Skaraborg

Alexander Pettersson

Ordförande SSU Värmland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons