Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säsongsarbete inget samhällsproblem

/

Annons

Socialdemokraternas kongress beslutade att det ska finnas ”objektiva skäl” för tidsbegränsade anställningar och att allmän visstidsanställning är ett problem som ”måste lösas”. Vi företräder företag och organisationer som, när det är högsäsong för skidåkning respektive camping, sysselsätter många tusen människor. Vi är stolta över våra medlemmars verksamheter och vänder oss mot att de arbetstillfällen vi skapar framställs som ett samhällsproblem. Begränsade möjligheter till visstidsanställningar skulle slå hårt mot sysselsättningen i våra branscher.

Våra branscher är beroende av att människor vill – och kan – besöka oss. Med tydliga säsonger kopplade till sommar och vinter är förutsättningarna att driva åretruntverksamhet i stort sett obefintliga. Begränsade möjligheter att visstidsanställa skulle innebära att vi får svårare att anställa personal när kunderna vill besöka oss. Det kan leda till att många företag, huvudsakligen småföretag, inom besöksnäringen kan tvingas skära ner eller avveckla sina verksamheter. Stora investeringar av både tid och pengar kan gå om intet och arbetslösheten i kommuner som är beroende av besöksnäringen riskerar att öka.

Besöksnäringens viktiga roll som arbetsgivare kommer sällan fram i debatten. Närmare 5 700 personer i Sverige arbetar med drift av skid- och sportanläggningar och majoriteten i sektorn jobbar i någon av fjällkommunerna. För dessa kommuner är skidindustrin mycket betydelsefull då många arbetar på anläggningarnas hotell, restauranger och turist- och bokningsservice. På samma sätt är campingsektorn en viktig arbetsgivare i kommuner runt om i Sverige. Våra medlemsföretag sysselsätter cirka 8 300 personer och närmare 80 procent av dem arbetar säsong. Många får sitt första jobb hos oss, närmare 65 procent av våra anställda är under 26 år.

Regeringen har som uttalad vision att jobben ska blir fler i hela Sverige. Vi delar ambitionen och bidrar gärna. Vi vill anställa fler, men då måste vi ha de rätta förutsättningarna.

Om Socialdemokraternas kongressbeslut blir regeringspolitik blir konsekvenserna allvarliga för våra branscher. Resultatet riskerar att bli minskade möjligheter för unga att etablera sig på arbetsmarknaden, färre jobb på landsbygden och att Sverige blir allt mindre tillgängligt och attraktivt som besöksmål. Allt detta stick i stäv med regeringens uttalade jobbvision.

Eva Werkelin

Ordförande SCR Svensk Camping

Mikael Santoft

Ordförande SLAO, Svenska Skidanläggningars Organisation

Lars Isacson

Vd SCR Svensk Camping

Hans Gerremo

Tf. vd SLAO, Svenska Skidanläggningars Organisation

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons