Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsa tidigt – satsa på förskolan

/

Annons

Lärarutbildningarna flyttar till Sundsvall år 2016, vilket många uppskattar. Men det är nu som det stora arbetet börjar. Enligt Universitetskanslerämbetet, UKÄ, så kommer det att fattas 1 200 förskollärare i Sverige år 2019. De nyutexaminerade förskollärarna kommer att vara väl medvetna om att de är attraktiva på arbetsmarknaden och självklart hoppas Lärarförbundet att många väljer att arbeta just i Sundsvall. Under år 2014 var 8,9 procent av förskollärarna långtidssjukskrivna. Det är en ökning från föregående år, vilket är en allvarlig utveckling. Bara det faktum att behålla alla engagerade förskollärare som finns i kommunen kommer att bli en stor utmaning för politiker i Sundsvall.

Lärarförbundet anser att inget är omöjligt och att det finns lösningar på dessa utmaningar. Det kommer att behövas en omprioritering av budgeten. De åtgärder som krävs är att lönen måste bli konkurrenskraftig och attraktiv, antalet barn i barngrupperna måste minska, lägg mer resurser på barn i behov av särskilt stöd. Arbetsmiljön måste bli bättre, rensa bland förskollärares arbetsuppgifter, det ska finnas tillräckligt med pedagogisk utvecklingstid så att förskollärarna kan utföra sitt uppdrag utifrån skollag och läroplan och att alla förskollärares arbetsuppgifter ryms inom arbetstiden. För att höja kvalitén på våra förskolor krävs en högre förskollärartäthet.

Förskollärarnas yrkesstatus måste höjas. Det är i förskolan som våra barn tar de första stegen i sitt livslånga lärande - kunskap kommer inte av sig själv.

Nadia Ålander

Styrelseledamot i Lärarförbundet Sundsvall och legitimerad förskollärare

Katrin Ivarsson

Styrelseledamot i Lärarförbundet Sundsvall och legitimerad förskollärare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons