Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD: Testa även riksdagsledamöternas syn

/
  • Insändarskribenterna föreslår ett syntest även på riksdagsledamöter, efter att ha läst en debattartikel av Leif Pettersson (S).

Annons

Leif Pettersson (S) skrev 15 maj en debattartikel där han lyfter fram vikten av att bilförares syn kontrolleras löpande – och inte som idag enbart vid körkortsinförskaffandet.

Vi håller med Pettersson i samtliga av hans argument: synen är avgörande för trafiksäkerheten; konsensus råder bland bilister att synkontroller är både rimliga och viktiga; ekonomiskt och juridiskt möter det inga hinder. Så långt, allt väl.

Pettersson säger att det politiskt vore enkelt att genomföra, och att han inte förstår varför man inte agerat tidigare. Vi håller med även här, men ställer oss frågan: varför har Pettersson själv inte agerat tidigare?

Läs debattartikeln: Inför syntest på 45-åriga förare – för att uppnå nollvisionen

Två månader innan ovan nämnda debattartikel publicerades, behandlade Petterson i trafikutskottet frågor rörande trafiksäkerhet. En av motionerna på dagordningen var "Syntest vid körkortsförnyelse" (SD) och innehöll flertalet av de argument och förslag som Pettersson själv nämner. Tidsförskjutningen mellan motionens behandlande och artikeln kan leda till slutsatsen att Pettersson läst motionen och sedan skrivit artikeln, om det inte är så att han redan innan kände starkt för ämnet.

Det vi inte får ihop är varför Pettersson inte stödde motionen. Vi tror ogärna att vår ledamotskollega låter partipiska och sandlådepolitik hindra honom från att stödja förslag han egentligen står bakom – och som han menar skulle kunna rädda liv – bara för att de presenteras av ett annat parti. Vi vill istället tro att Pettersson helt enkelt missade motionen, som annars ligger helt i linje med det han så passionerat förespråkar två månader senare.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Att detta beror på lathet måste anses uteslutet. Snarare måste det vara Petterssons syn som – precis som han nämner i sin artikel, och som är vanligt när man passerat 45-årssträcket – inte är vad den en gång varit, och att han därför missat att stödja motionen just för att han inte såg den.

För att inte låta sådana enkelt förebyggda fel stå i vägen för ökad trafiksäkerhet frågar vi oss: vore det inte rimligt att även riksdagsledamöters syn testas?

Per Klarberg (SD)

Ledamot trafikutskottet

Jimmy Ståhl (SD)

Suppleant trafikutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons