Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan är hjärtat i samhället

Annons

I dag firar vi för sjunde året i rad Skolans dag över hela landet, för att uppmärksamma Sveriges största arbetsplats. Nyfikna sex- och sjuåringar tar de första stegen i sin nya miljö när terminen nu drar i gång. Dessa barn, och alla deras äldre kamrater som återvänder efter sommarlovet, förtjänar det allra bästa. Den svenska skolan ska ge en utbildning i världsklass, till alla barn.

Tyvärr är vi i dag alltför långt från detta mål. Kunskapsresultaten sjunker, både vad gäller antalet behöriga elever till gymnasieskolan och jämfört med andra länder. Det är resultatet av åtta år med en högerregering som konsekvent har prioriterat skattesänkningar och privatiseringar framför investeringar i skolan. Högerregeringen har lagt 20 gånger mer på skattesänkningar än på skolan, och de har inte lyckats vända och inte heller stoppa den negativa utvecklingen – tvärtom sjunker resultaten allt fortare.

För oss ska skolan ge varje kille och tjej möjlighet att lyckas i livet. Skolan är hjärtat i det jämlika kunskapssamhället. Därför går vi Socialdemokrater till val på att investera i:

- Mindre klasser och tidiga insatser. Vi vill investera i mindre klasser i lågstadiet, och i fler speciallärare och specialpedagoger. Det ger lärarna mer tid med varje elev – både de elever som behöver mer stöd för att nå målen i skolan och de som behöver få mer stimulans för att nå än längre.

- Skickliga lärare. Det enskilt viktigaste för elevernas resultat är att de möter skickliga och engagerade lärare. Vi vill höja läraryrkets attraktivitet genom investeringar i lärares lön, fler karriärvägar, kompetensutveckling och mindre administrationen. Samtidigt vill vi höja kraven och kvaliteten i lärarutbildningen.

- Jämlik skola. Resurser ska fördelas efter behov. Staten ska ta större ansvar för att alla skolor är bra och vi kommer därför investera stora statliga resurser i de skolor som har tuffast förutsättningar. Vi kommer avskaffa den orättvisa läxrut och istället satsa på läxhjälp för alla barn.

- Stoppa vinstjakten i skolan. Ingen vinstdrivande skola ska kunna göra vinst genom att skära ned på antalet lärare. Riskkapitalbolag hör inte hemma i en långsiktig verksamhet som skolan.

Socialdemokraterna kommer alltid att sätta skolan framför ytterligare skattesänkningar.

Ibrahim Baylan (S), utbildningspolitisk talesperson och vice ordförande i riksdagens utbildningsutskott

Eva Sonidsson (S), riksdagsledamot

Jasenko Omanovic (S), riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons