Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokraternas enda mål är att ha makten

/

Annons

Replik på Åsa Ulanders debattinlägg "Vad ska bort från kultur och fritid?", ST 28 juni.

Först vill jag säga att jag blir glad att du studerar vår budget. Ta vilka förslag du vill ur vår budget.

Du frågade om vår finansiering, och jag kan lova dig att när vår budget går igenom fullmäktige kommer vi gärna visa hur finansieringen ser ut.

I din artikel beskrev du alla era satsningar majoriteten ska göra i er budget.

Ett halvår har gått sedan ni i majoriteten (Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet) tillträdde Sundsvalls kommuns nämnder och nu är det dags för halvårsbokslut för den nya majoriteten i kultur- och fritidsnämnden.

Under tiden i opposition och under valrörelsen har kritiken mot Koalitionen basunerats ut högt från S och V. Högljudd kritik och storslagna visioner gjorde att förväntningarna på den nya majoriteten var hög – vi utgick från att det skulle bli drag under galoscherna.

Men efter ett halvår kan vi konstatera att visionerna tycks förbli visioner och den högljudda kritiken handlade om att återfå makten. Efter sex månader i nya kultur- och fritidsnämnden har det egentligen inte kommit någonting nytt från majoriteten utan det mesta är sådant som redan beslutades under förra mandatperioden.

Den för socialdemokratin så viktiga makten tycks inte handla om att få igenom nya idéer eller att utveckla Sundsvall – det handlar blott om att ha den. Men vad är majoritet i de beslutande församlingarna värd om man inte har några politiska förslag att driva igenom?

Man kan förvisso tycka att sex månader är kort tid att utvärdera men då glömmer man att den nya majoriteten haft fyra år på sig att forma politiska förslag. Den nya majoriteten har dock åstadkommit några saker: En försenad simhall, ett prognostiserat miljonunderskott och ett försenat kulturpolitiskt program.

Värt att notera i det senare fallet är att kultur- och fritidsnämnden inte gått med underskott på åtminstone de senaste 17 åren.

Vi i oppositionen ser med stor oro på denna utveckling.

Vad är då oppositionens roll i sådant här läge? Oppositionen ska bland annat komma med konstruktiva motförslag till de av majoritetens förslag vi inte håller med om.

Men just denna del av det oppositionella arbetet är just nu svårt eftersom det saknas politiska förslag att ta ställning till. Oppositionen ska också driva egen politik och framhålla de förslag vi har i vår mål- och resursplan.

Vårt fokus har från den första dagen i nya nämnden legat på att det ska finnas ett jämställdhetsperspektiv mellan flickor och pojkar och damer och herrar. Detta i såväl nyttjande av våra gemensamma lokaler som i utbetalda bidrag.

Vårt mål är att det ska finnas en rättvisa i hur mycket pengar olika sporter och kulturföreningar får samt att träningstider i våra gemensamma hallar fördelas rättvist.

Vi har också ett självklart fokus på kultur- och fritidsnämndens ekonomi, där vi dras med två stora ekonomiska frågor; den ovannämnda budgetavvikelsen och att de skulder som en del föreningar har till kommunen inte fortsätter att växa. Att ha ordning och reda i nämndens ekonomi är en förutsättning för att kunna se till att de resurser som finns används till de ändamål som skapar mest nytta till våra barn och ungdomar.

Därför undrar vi i oppositionen – var är majoritetens idéer? Vad vill ni åstadkomma under mandatperioden i kultur- och fritidsnämnden? Halvårsbokslutets rubrik tycks tyvärr bli "Makten är och förblir det primära".

Patrik Gustavsson (M)

Ledamot i kultur- och fritidsnämnden

Viktoria Jansson (M)

Ledamot i kultur- och fritidsnämnden

Lars Karlsson (M)

Ersättare i kultur- och fritidsnämnden

Josefin Eurenius (M)

Ersättare i kultur- och fritidsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons