Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialnämnden bör tvångsförvaltas

/

Annons

Dagens ekonomiska problem inom socialnämnden i Sundsvall har kraftigt förvärrats. Först på grund av att vi under de två sista åren av förra mandatperioden tvingades hantera den, med stöd av Sverigedemokraterna, vinnande socialdemokratiska budgeten. Situationen utvecklas än värre nu under den nuvarande mandatperioden, nu med stöd av (V) och (C). De besparingar som socialnämnden nyss beslutat om kommer att slå hårt mot samtliga utförare av hemtjänst fast att problemen i grunden handlar om att den kommunala verksamheten inte ännu klarat att komma in i en hållbar kostnadsbild.

En av de positiva åtgärder som nu genomförs är Skönsmomodellen. Där får personalen själva bestämma mer kring till exempel bemanning och de hemtjänstområden som infört modellen visar positiva resultat både ekonomiskt och kvalitativt. Både kunder och personal blir mer nöjda samtidigt som det ekonomiska utfallet blir bättre. Vi har i dialog med tjänstemän inom socialförvaltningen fått veta att utan de privata aktörerna inom hemtjänsten så skulle aldrig Skönsmomodellen tagits fram eftersom pressen från konkurrenterna gjort att kommunens egen hemtjänst blivit tvungen att arbeta betydligt mer med att öka kvaliteten. Detta som ett sätt att möta de privata aktörer som nu finns i hela Sundsvalls kommun, även på landsbygden.

Vårt initiativ nu med att föreslå tvångsförvaltning av socialnämnden blir ett första steg för att till slut få ordning på ekonomin. Nästa steg borde därefter vara att bryta upp socialförvaltningens verksamhet till två olika nämnder. En nämnd med ansvar att agera beställare samt en nämnd som ansvarar för kommunens produktion av bland annat hemtjänst i egen regi. Fördelarna med detta är att kunna undvika att, som i dag, blanda ihop många beslut. Socialnämnden har ofta svårt att vara neutral vid bedömningarna kring vilka besparingar som måste göras och ser ofta till den egna produktionens utmaningar i första hand. Detta påverkar övriga utförare negativt. Vi inom folkpartiet vill både säkerställa att ekonomin kommer under kontroll samtidigt som vi till skillnad från (s), (v) och (c) är övertygade om att de flesta själva vill bestämma vem som ska få komma hem till sig och hjälpa till med det man behöver hjälp med.

Stefan Falk (FP)

Gruppledare

Johan Landström (FP)

Ledamot av socialnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons