Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stöd till trossamfunden

/

Annons

Samhället är större än staten. Den tillit mellan människor och den tillförsikt om framtiden som är typisk för vårt land hämtar mycket av sin kraft ifrån ett av världens starkaste civilsamhällen. Utgångspunkten för Alliansens politik är att alla individer har en kraft att växa och skapa sina egna sammanhang. Detta sammanhang, oberoende av staten, människor emellan, är civilsamhället.

Det civila samhällets självständighet behöver stärkas och värnas så att föreningars, organisationers, kyrkors och samfunds självständighet kan bevaras. Det råder både förenings- som trosfrihet i Sverige och utsatta minoriteter ska därför kunna känna en trygghet i sin religionsutövning.

Alliansregeringen införde en avdragsrätt för gåvor till ideell, social hjälpverksamhet. Regeringen föreslår dock att denna avskaffas. Trots att människors stöd till det civila samhället kontinuerligt växt sedan skattereduktionen infördes. Alliansen vill därför också öka stödet till trossamfunden generellt, särskilt för preventivt säkerhetsarbete för att motverka attacker mot samfundens medlemmar eller deras lokaler. Den hotbild som finns mot till exempel synagogor innebär en stor kostnad för församlingarna.

Trots denna hotbild föreslår regeringen i stället en kraftig nedskärning och har aviserat en halvering av stödet fram till 2018. Detta riskerar att undergräva samfundens verksamhet samt sociala arbete. Den signal vi skickar till våra minoriteter om synagogor eller moskéer vandaliseras, för att församlingarna själva inte har råd och möjlighet att bevaka sina byggnader ned, är djupt olyckligt. För att inte säga oroväckande.

Att halvera bidragen till trossamfunden och att ta bort avdragsrätten för gåvor till ideella organisationer är, för att använda före detta samfundsminister Stefan Attefall (KD) twitterkommentar: ”Ett slag i ansiktet på trossamfunden. Stödet halveras i budgeten. Avdragsrätt på gåvor slopas. Skattehöjningar slår även mot hjälpsamhet".

Det är bara att instämma.

Eva Lohman, riksdagsledamot (M) från Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons