Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppa sänkningen av ROTReplik på ROT-avdragen leder inte till tillväxten på landsbygden

Annons

Det är med stor förvåning vi läser Ingemar Nilssons (S) och Jim Sundelins (S) replik på vår debattartikel om att ROT-avdraget inte bör minska. Vi är inte förvånade över att de står bakom sitt partis linje med sänkt ROT-avdrag, men vi är förvånad över att en riksdagsledamot i landsbygdsområdet Västernorrland anser att de jobb som ROT skapat i Västernorrland inte bidrar till tillväxten på landsbygden.

Räknar man in Göteborg kommun, Malmö stad och hela Stockholms län så står de tre områdena för 33,6 procent av ROT-utbetalningarna. Alltså går två tredjedelar av utbetalningarna till områden utanför de tre storstäderna. Företagarna anser därför att ROT visst bidrar till tillväxten på landsbygden.

I Västernorrland betalas 2,2 procent av ROT-avdragen ut. Det kan tyckas lite men ROT-avdraget har i vårt län skapat 475 jobb. Hur många av dem kommer att försvinna när ROT-avdraget minskas? Ska de tvingas flytta till storstadsområdena eller byta yrke? Så bygger vi inte ett Västernorrland med växande småföretag och en god framtidsutsikt.

Skribenterna skriver att Företagarna inte har hela bilden klar – samtidigt glömmer de själva bort alla de dynamiska effekter som ROT-avdraget har skapat. Någon tillverkar till exempelvis köket, någon transporterar materialet och så vidare. Detta skapar också jobb genom ROT. Jobb som i sin tur ger intäkter och bidrar till vår välfärd.

Men det är inte bara Företagarna som är kritiska till regeringens förslag. I går (11 maj) gick två tunga remissinstanser, Ekonomistyrningsverket och Ekobrottmyndigheten, ut och gav förslaget hård kritik. Ekonomistyrningsverket avstyrker förslaget och menar att de dynamiska effekterna bör utvärderas och Ekobrottsmyndigheten säger att ett minskat avdrag kommer att leda till ökat svartarbete och öka den ekonomiska brottsligheten.

Även byggbranschen själva anser att regeringens förslag är fel och att en subvention av byggandet av hyresrätter är fel väg att gå. Byggbranschen menar också att förslaget kommer att leda till ökat svartarbete.

Fyra av fem jobb skapas i småföretagen och när SIFO i höstas frågade ROT-företag vad som kommer att hända om avdraget minskas svarade hela 49 procent av de tillfrågade att de kommer tvingas att säga upp personal. 18 procent sade att de kommer att få lägga ner sina företag. Vi undrar hur fler arbetslösa invånare och nedlagda småföretag kommer att leda till ökad tillväxt i Västernorrland?

Företagarna vill inte minska ROT-avdraget. Vi ser att ROT skapar jobb och därmed intäkter till vår välfärd i hela Västernorrland. Vi vill se Västernorrland växa med fler småföretag och ännu fler norrlänningar i arbete, så skapas tillväxt.

Thomas Byström

Regionchef Företagarna Västernorrland

Pelle Österholm

Ordföranden Företagarna Härnösand

Ulf Öberg

Ordföranden Företagarna Kramfors

Jörgen Andersson

Ordföranden Företagarna Sollefteå

Tove Palin

Ordföranden Företagarna Sundsvall

Lars Holm

Ordföranden Företagarna Timrå

Leif Edh

Ordföranden Företagarna Västra Medelpad

Jan-Erik Lindström

Ordföranden Företagarna Örnsköldsvik

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons