Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige ska vara tryggt att leva i

/
  • ”Rättspolitiken måste hänga med i utvecklingen och nya utmaningar sätter trygg­heten på prov. Det är viktigt att vi noggrant följer utvecklingen av den nya polisorganisationen som träder i kraft vid årsskiftet, för att värna tryggheten i hela landet”, skriver Emil Källström och Johan Hedin.

Annons

Vi har i höst sett en våg av inbrott, stölder och annan mängdbrottslighet i Västernorrland. Samtidigt har en debatt blossat upp om bristfällig polisnärvaro i delar av vårt län. Denna utveckling är oroande och måste tas på största allvar.

En av politikens allra viktigaste uppgifter är rättspolitiken. Att människor ska kunna känna trygghet och inte behöva oroa sig för att bli utsatt för brott är en av de mest grundläggande uppgifter som staten har att uppfylla. Förtroendet för rättväsendet måste vara starkt, så att människor litar på att hjälpen kommer om och när den behövs och den som utsätter andra för brott åker fast.

Rättspolitiken måste hänga med i utvecklingen och nya utmaningar sätter tryggheten på prov. Det är viktigt att vi noggrant följer utvecklingen av den nya polisorganisationen som träder i kraft vid årsskiftet, för att värna tryggheten i hela landet.

Medan den nya vänsterregeringen inte verkar få särskilt mycket gjort på rättsområdet lägger vi tillsammans med våra allianskollegor fram ett 50-tal skarpa förslag om hur vi bygger ett tryggare Sverige.

Bland de viktigaste punkterna finns bland annat krafttag mot organiserat fordringsbedrägeri som drabbar många småföretag i hela landet. Vi vill i straffskalan likställa storskalig systematisk bluffakturering med grovt bedrägeri och det ska inte behövas att bedrägeriet lyckats, utan försöket är i sig ett brott. Det ska vara roligare, enklare och mer lönsamt att driva företag i Sverige. Att tvingas hantera bluffakturor är varken roligt eller lönsamt.

Vi vill också främja tidiga insatser för unga lagöverträdare, skärpa straffen för identitetsstölder, se över möjligheten att återkalla pass för att stoppa resor för dem som planerar att delta i strid för terroristorganisationer, skärpa reglerna för ordning och säkerhet i landets domstolar, till exempel genom att förbjuda MC-västar och andra symboler som kan uppfattas som hotfulla för vittnen och målsägare.

Vi vill också göra det tydligt att vi i Centerpartiet och Alliansen tar mycket allvarligt även på sådant som andra ibland avfärdar som “vardagsbrott”. Bara för att vissa brott är vanliga ska inte den som begår dem undgå straff. Så gott som varje dag hör vi om hur inbrottsligor härjar i delar av landet där polisen sällan syns. Det skamliga är att de har kunnat göra detta med alldeles för låg risk att bli lagförd. Vi inför därför en ny brottsrubricering: inbrottsstöld, för att med större kraft kunna beivra den kränkning som bostadsinbrott innebär. Den som gör inbrott i någons hem ska räkna med att hamna i fängelse.

För en hel del av våra förslag är processerna igångsatta under den tid vi satt i regeringen, så det är lätt för vänsterregeringen att låta detta bli verklighet. Om så inte sker kommer Centerpartiet och Alliansen att fortsätta att agera i riksdagen för att tvinga fram förbättringar. Hela Sverige ska vara tryggt. Inget annat duger.

Emil Källström

Västernorrländsk riksdagsledamot för Centerpartiet

Johan Hedin

Rättspolitisk talesperson för Centerpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons