Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveriges elever är värda bra lärare

/

Annons

Nu är vi halvvägs in i sommarlovet. Vi hoppas att alla elever och deras lärare njuter av välförtjänt ledighet och kan komma tillbaka till skolan i höst fyllda av energi och förväntan.

Samtidigt måste vi tala om att den svenska skolan befinner sig i ett mycket allvarligt läge. Kunskapsresultaten har sjunkit under lång tid, ojämlikheten har ökat och lärarbristen är stor eftersom alltför få vill utbilda sig till lärare. Vi socialdemokrater är fast beslutna att vända den här utvecklingen.

Det viktigaste för en elevs kunskapsresultat är att mötas av skickliga och engagerade lärare. Därför måste lärarna få mer tid för varje elev. Fler måste anställas i skolan så att lärarna kan ägna sig åt undervisning och så att stora klasser kan bli mindre. Under Almedalsveckan berättade vi också att regeringen investerar tre miljarder kronor på årsbasis i ett nytt lärarlönelyft.

Vi har utformat lärarlönelyftet tillsammans med de centrala arbetsgivarorganisationerna inom skolan och lärarfacken. Genom satsningen möjliggör regeringen för cirka 60 000 lärare att få i genomsnitt 3 000 kronor extra i månaden. Totalt kan fler lärare ta del av den här satsningen än av någon satsning som gjordes av den borgerliga regeringen.

Syftet med lärarlönelyftet är att ge lärare som bidrar till skolans utveckling märkbart högre lön. Det finns tydliga kriterier, bland annat ska läraren:

Arbeta med undervisning eller uppgifter som hör till undervisningen

Vara särskilt kvalificerad för verksamheten och den undervisning som bedrivs

Kunna utveckla undervisningen på egen hand och tillsammans med kollegor

Läraren kan arbeta såväl i grundskola och gymnasium som i förskola, fritidshem och förskoleklass, men även fritidspedagoger som är behöriga att bedriva undervisning i fritidshem kan ingå.

Sveriges elever är värda bra lärare. Och bra lärare, de är värda högre lön. Det står vi socialdemokrater upp för.

Lena Hallengren (S)

Ordförande i riksdagens utbildningsutskott

João Pinheiro (S)

Ordförande i barn- och utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons