Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Systemet fungerar inte tillfredsställande

Annons

Replik på "Ny gatutaxa i bostadsområden".

Regeringen tar nu tag i en del tuffa frågor som den förra regeringen inte förmådde. Frågan om gatukostnader är en sådan. I dag är plan- och bygglagens bestämmelser om gatukostnader administrativt betungande att tillämpa, otydliga och inte ändamålsenligt utformade.

När kommuner bygger en väg som till exempel möjliggör att fritidshus kan bli permanentbostäder, ökar värdet på dessa bostäder. Å ena sidan får den som äger bostäderna del av dessa ekonomiska värden, och får också vara med och bidra till finansieringen av de kostnader som uppkommer. Å andra sidan händer det att enskilda fastighetsägare inte tycker att de får någon särskild nytta av nya gator, men ändå tvingas betala. Dagens regler för sådana situationer är allt för otydliga.

Både Sveriges kommuner och landsting (SKL) och Villaägarnas riksförbund har redovisat att det finns behov av att se över reglerna. Ett sådant arbete påbörjades av den förra regeringen, men förslaget blev inte godkänt på grund av att konsekvenserna inte tillräckligt tydligt kunde förutses.

Det är en sådan konsekvensanalys som regeringen nu uppdrar till Lantmäteriet att göra, vilket Villaägarna helt plötsligt nu motsätter sig i Sundsvalls Tidning den fjärde mars. I regeringens uppdrag ingår också att samråd ska ske med SKL och Villaägarnas riksförbund. Det är alltså inte alls något beslut som fattas över huvudet på villaägare, utan tvärtom en nödvändig genomlysning av ett system som i dag inte fungerar tillfredsställande.

Mehmet Kaplan, bostads- och stadsutvecklingsminister (MP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons