Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio punkter för samhällsutveckling

Annons

Ekonomin, miljön, människan: Allt hänger ihop. För att människan ska må bra behöver den en bra livsmiljö, ett hållbart samhälle och en stabil ekonomi. Centerpartiet står upp för alla tre.

Hela landet-glasögonen: Kommunal- och rikspolitiken får aldrig fastna på bynivå. Samarbete över större regioner ger framgång på alla områden. Infrastruktur, arbetsmarknad och välfärd är några.

Grundtrygghetstanken: Alla människor, oavsett kön, etnicitet, utbildning eller ekonomiska förutsättningar, ska ha en gemensamt finansierad grundtrygghet att stödja sig mot om olyckan är framme.

Staten vet inte bäst: Vi tror på individen, att varje människa ska få friheten att själv kunna välja och forma sitt liv efter eget tycke.

Mjölken görs inte på ICA: Det är viktigt att vi har en lokal livsmedelsproduktion. Mjölkföretagen är motorn i landsbygdens utveckling. Det öppna landskapet kräver mulens dagsverke. Utan mjölkbonden förfulas och förbuskas landskapet. Om 40 år lägger den sista svenska bonden ner om avvecklingen fortsätter i samma takt som nu. Centerpartiet uppmanar alla till att - så långt det är rimligt och utbudet täcker dina behov - handla lokal- eller åtminstone svenskproducerade varor.

Rätten att få vara den du är: Vi är alla individer och ska inte likformas eller formas utifrån någon statlig mall, utan respekteras för den vi är och våra unika egenskaper. Detta ger ett dynamiskt samhälle.

Jobb ramlar inte ner från himlen: Vi måste skapa villkor som gör att människor vågar starta företag. Det ska vara tillåtet att misslyckas och det får inte anses fult att tjäna pengar om någon ska våga satsa och anställa människor. Utan företagare, inga arbetstillfällen - och utan arbetstagare går det inte att driva företag.

Samhället är mer än privat och offentligt: Den sociala ekonomin har en mycket stor betydelse i vår vardag. De sociala arbetskooperativen/företagen, alla föreningar, och fler med dem, gör ett otroligt jobb och som behöver lyftas fram och stödjas. De allra flesta jobbar ideellt för att på olika sätt göra livet bättre för sina medmänniskor, skapa gemenskap och framtidstro.

Vi tänker längre än näsan räcker: Vår syn på samhällsbygget är långsiktigt och tar hänsyn till den lilla människan, mikroföretagaren men även den som driver ett större företag. Det är kombinationen av detta som ger utveckling och hållbarhet i samhället.

Vi får saker gjorda: Vi är vana att ta tag i saker och se till att det blir verkstad. Hårt arbete, oavsett om det är kroppsligt eller mentalt, hör till vår vardag och det omsätter vi, med framgång, i praktisk politik.

Kjell Bergkvist (C)

Ersättare i kommunfullmäktige, ledamot i miljönämnden

Centerpartiet Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons