Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomt prat Pinheiro!

/

Annons

Replik på "Min vision är att alla elever ska nå målen", ST 1 september.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande João Pinheiros debattsvar gör knappast någon nöjd och trygg.

Vad ska Socialdemokraterna göra konkret för att, som Pinheiro säger, styra skolresultaten och elevernas upplevelser av skolan i önskad riktning? Jag efterlyser de omtalade idéerna, inte luddiga visioner. Samtidigt känns det främmande att huvudmannen för de kommunala skolorna betraktar skollagen som en vision. Lite sakupplysning; Skollagen är inte frivillig eller enbart ett visionsdokument. Den är faktiskt tvingande.

Vad kommer strategiförslaget till utbildningsnämnden att innehålla i september? Vad ska Socialdemokraterna och de två stödpartierna göra i våra skolor mer än att låta elever läsa läxor på skoltid och att sätta in stödpersoner i lågstadiet?

I Pinheiros inlägg säger han klart och tydligt att det är bra med resurser i Sundsvalls skolor. Sanningen är den att skolornas budget för detta år är 25 miljoner lägre än 2014. Det är mycket pengar. Hur ska önskvärda satsningar kunna ske, och framför allt – hur ska dessa betalas? Hur stora kommunala förstärkningar kommer 2015?

Det blir utan tvekan en återvändsgränd. I denna återvändsgränd kan knappast ledarskapet utvecklas eller satsningar ske på nya läromedel och på lärare. Pinheiro och Socialdemokraterna lovar skolorna personal bästa möjliga ”redskap”. Vad då? Hur då?

Ska ni höja strukturbeloppet i elevpengen till 30 procent i stället för 20 procent som i dag? Vilka ska i så fall betala? När ni sätter in resurser i lågstadiet och höjer lärares löner är det med statliga medel. Vad ska Socialdemokraterna med stödpartier prioritera och satsa på i våra skolor utöver läxläsning? Ni är fortfarande skyldiga Sundsvallsborna ett svar.

Annelie Luthman (FP)

Ordförande Folkpartiets länsförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons