Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tryggad livsmedelsförsörjning

Annons

Vänsterpartiet vet att landsbygden med alla människor som lever där är vår framtid. Därför har vi tagit fram en landsbygdspolitisk plattform. En av punkterna handlar om att ta fram en nationell plan för livsmedelsförsörjning.

Den senaste tiden har krisrapporterna från livsmedelsindustrin duggat tätt. Det har handlat om grisar med höga halter av antibiotika som bidrar till resistenta bakterier, djur som far illa i den allt mer pressade konkurrensen, halvfabrikat där det inte går att spåra vad vi äter.

Vi vill inte konkurrera med mat som innehåller ämnen och tillsatser som gör oss sjuka eller att djur ska plågas för att priset ska vara så lågt som möjligt. Vi ska veta att det vi äter är av bra kvalitet, det ska inte vara en risk att äta. Av de så kallade matskandalerna är det ytterst få som lett till åtal och dom. Det är därför hög tid för lagförslag med hårdare sanktioner för brott mot livsmedelslagen

I dag är Sveriges självförsörjningsgrad under 50 procent. Det är en risk att ha så låg självförsörjningsgrad, inte minst ur ett klimatperspektiv. Vi vill därför satsa på ökad inhemsk livsmedelsproduktion med bra kvalitet och en ökad självförsörjning av livsmedel i Sverige. Detta skapar möjligheter för fler jobb på landsbygd men även i stadsnära miljöer.

Vänsterpartiet håller med LRF om att det behövs en nationell livsmedelsstrategi för att stärka lokal produktion och självförsörjning. Stödet till naturbetesmarker föreslås öka, det gynnar produktionen av ekologiskt kött och ett öppet landskap. Det är också bra för turismen och för den biologiska mångfalden. Dessutom föreslår vi en djuretisk ombudsman för en förbättrad kontroll av djurhållningen.

Thomas Lundberg

Ordförande (V) Västernorrland

Kim G Ottosson

Gruppledare (V) Sundsvall

Hans Zetterkvist

Fullmäktigeledamot (V) Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons