Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ung företagsamhet skapar framtidstro

/

Annons

Under läsåret 2014–2015 drev en rekordstor andel gymnasieungdomar i regionen UF-företag. I siffror så innebar detta att 635 elever, motsvarande 25 procent av en årskull, fick stöd i att starta, driva och avveckla ett UF-företag under ett år inom gymnasieskolan.

Genom omfattande forskning inom området så vet vi att dessa elever nu har bättre förutsättningar att komma in på arbetsmarknaden; dels som egenföretagare, dels som anställd. Vi vet att UF-elever i framtiden:

• är mer benägna att starta egna företag

• har högre löner och inkomster

• i högre utsträckning blir chefer

• är arbetslösa i lägre utsträckning

För oss handlar entreprenörskap om att se möjligheter i det man har framför sig, och att staka ut vägen för att göra något bra av det. För oss är Ung Företagsamhets arbete synonymt med just entreprenörskap, men även med framtidstro. Det är imponerande att så många ungdomar lyckas bygga så framgångsrika UF-företag helt utan resurser från start. Genom Ung Företagsamhet i samarbete med regionens gymnasieskolor erbjuds eleverna en möjlighet att genom en varierande utbildning utveckla färdigheter som man annars kanske inte utvecklat i skolans värld. Det kan handla om att ringa ett telefonsamtal till en okänd person för att höra om denne kan tänka sig att agera rådgivare under året. Det kan även handla om att utveckla en större ekonomisk förståelse, eller att våga fånga upp och se en potentiell kund i ögonen under någon av de mässor som vi arrangerar. Vi är dock eniga i att det främst handlar om den personliga utvecklingen hos ungdomen som överkommer ett hinder på vägen. Att våga misslyckas för att sedan lyckas är något som bygger självkänsla och väcker nyfikenhet.

Alla, oavsett partipolitisk tillhörighet, vill att regionen ska utveckla fler arbetstillfällen. Det är vår starka tro att vår förening, tillsammans med skolorna i Västernorrland, bidrar till detta genom att erbjuda eleverna de bästa förutsättningarna med vår processutbildning UF-företagande. Genom att vi erbjuder eleverna erfarenheter inom detta i tidiga åldrar så sänker vi tröskeln till nyföretagande och bidrar till fler företagsamma individer i regionen.

Kommande läsår 2015-2016 förutspår vi ett nytt rekordår. Vi utmanar dig att besöka våra mässor för att insupa atmosfären och för att samtala med våra UF-ungdomar. Gör du det garanterar vi att du också laddar din positiva framtidstro och stärker din tillit till morgondagens ledare!

Marcus Claesson

Regionchef, Ung Företagsamhet Västernorrland

Styrelsen

Ingrid Thyberg (Ordf.)

Dromcon AB

Per Nylén

Örnsköldsviks kommun

Sören Öberg

Senior Advisor

Anna Hedensjö Johansson

Svenskt Näringsliv Västernorrland

Anneli Johansson

Sundsvalls kommun

Micael Löfqvist

MittSverige Vatten

Tobias Wikström

WH Försäljning AB

Stefan Andersson

Höga Kusten Teknikresurs AB

Jan-Erik Lindström

Företagarna Örnsköldsvik

Omar Barsom

Active Life Assistans AB

Ulrika Westin

Quality Hotel Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons