Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomsavtal ger unga nya chanser

Annons

Ungdomsarbetslösheten är en av de stora utmaningarna. I mars var över 1400 ungdomar mellan 18 och 24 år i Sundsvall registrerade som arbetslösa. Riskerna är stora att den siffran kommer att öka de kommande åren enligt vad man kan utläsa i regeringens vårbudget häromdagen.  För att åtgärda detta krävs handling och inte bara vackra ord.

Alla är vi individer med olika förutsättningar och möjligheter att komma till vår rätt. Därför finns det behov av många olika lösningar men en sak är klar: Att anställa någon är en stor investering för de allra flesta småföretagare, de företagare som behöver bli fler och få växa så att den gemensamma kakan blir större.

Kan trösklarna sänkas så att det blir billigare att anställa ny personal, då är chansen större att nya jobb skapas. 

En av de vägar som Folkpartiet pekat ut är att skapa ungdomsavtal inom kommuner och landsting. Förebilden hämtar vi från IF Metalls avtal. Jag kan också konstatera att fackföreningen Handels i slöt ett liknande avtal med sin arbetsgivarorganisation. Nu är det dags för de kommunala avtalsparterna att göra samma sak.

Här i Sundsvall har vi lagt en motion till kommunfullmäktige om att Sundsvalls kommun skall införa dessa avtal inom de delar av vår verksamhet som detta är lämpligt. Modellen vi pekat på bygger på det avtal som finns mellan IF Metall och industrins arbetsgivare. Avtalet är inte en lönedumpning, utan den ungdom som anställs får full lön men arbetar 75 procent, övriga 25 procent deltar den anställde i olika utbildningsinsatser som ger ett kompetenslyft och därmed bättre konkurrensförmåga.

Motsvarande avtal har sedan 2005 funnits mellan Skogs- och Lantarbetsgivarna och flera fackförbund, däribland Kommunal. Nu senast så träffade Handelsanställdas förbund ett ungdomsavtal med Svensk Handel, men endast för unga upp till och med 20 år. 

I en debattartikel i ST den 16 april kunde vi ser hur 24 företagare ser möjligheterna med ungdomsavtalen. En aktuell undersökning, redovisad i Dagens Nyheter, visar också att det finns ett stöd för denna åtgärd – inte minst bland ungdomar själva. Sundsvalls kommun, som en mycket stor arbetsgivare, kan på ett för unga människor avgörande sätt bidra till att fler känner sig behövda och komma igång att bli en självförsörjande vuxen. Ungdomsavtalen innebär lön och utbildning. Vi i Folkpartiet ser detta som ytterligare ett av de viktiga verktyg som vi behöver i verktygslådan när vi arbetar med att minska ungdomars utanförskap.

Stefan Falk

Folkpartiet Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons