Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppmuntra barnens engagemang för naturen

Annons

Att vi inte ärver jorden av våra förfäder, utan lånar den av våra barn är en både vacker och klok tanke. Det blir allt tydligare att vi behöver utveckla ett mer hållbart sätt att leva.

Barn är ofta genuint nyfikna på hur världen hänger ihop. Hur kan den lilla myran vara så stark? Varför är smultron så små? Hur kommer mjölken från kon till affären? Det är inte alltid enkelt att svara på de tusen frågor som kommer, men vi har allt att vinna på att uppmuntra barnens engagemang och vetgirighet. Att vistas i naturen förstärker nyfikenheten och förståelsen.

Att redan som liten få en känsla för hur människan hänger ihop med naturen och planeten skapar förutsättningar för att kunna lösa de hållbarhetsutmaningar vi står inför. Det är de som nu har sommarlov, skrubbsår på knäna och kliande myggbett som är morgondagens entreprenörer, innovatörer, forskare, lärare och politiker.

Föräldrar, skolor, politiker, företag och organisationer – alla har vi ett ansvar för att styra över till en hållbar framtid och att ge inspiration och kunskap till de generationer som nu växer upp.

Tre goda exempel på aktörer som tar barns engagemang kring hållbarhet på allvar är Boodla, Fältbiologerna och Naturskoleföreningen. Miljöföretaget Boodla skapar ekologiska skol- och förskoleträdgårdar tillsammans med pedagoger och barn. Ungdomsorganisationen Fältbiologerna inspirerar unga att vistas i naturen och engagera sig i miljödebatten. Naturskoleföreningens drygt 90 naturskolor, runt om i landet, fördjupar skol- och förskolebarns förståelse för naturen.

Gemensamt för dessa är att de också är finalister till årets Änglamarkspris. Priset har instiftats av Coop för att uppmuntra goda idéer och inspirera till en ökad medvetenhet kring hållbarhet. I år har vi beslutat att priset ska gå till en aktör som har gjort viktiga insatser för att barn och ungdomar ska öka sin kunskap och motivation för en hållbar utveckling.

Änglamarksprisets jury har valt ut de tre finalisterna, men vem som vinner bestämmer svenska folket i en öppen omröstning som pågår till den 25 augusti. Det är ett pris för hela svenska folket, rösta du med! Med goda initiativ från fler aktörer och hårt arbete kan vi skapa ett hållbart sätt att leva för de generationer som våra barn sedan ska lämna över jorden till.

Louise König

Juryordförande för Änglamarkspriset och hållbarhetschef på Coop

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons