Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

V arbetar för ett ökat personalinflytande

Annons

Replik på "Hur stöttar du kvinnligt företagande", av Elin Nilsson, ST den 13 oktober.

Först av allt vill jag passa på att tacka Elin för berömmet. Vi tycker såklart också att vi hade det bästa och mest slagkraftiga valslogan av alla. Och den är inte till salu.

Vi lever i en patriarkal värld där mannen är norm. Så också på arbetsmarknaden och i näringslivet. Tyvärr gör Elin det vällovliga misstaget att ytterligare förstärka den normen när hon menar att kvinnliga företagare endast finns i de kvinnodominerade branscherna, som till exempel inom vård och omsorg. Det är helt enkelt inte sant och med det så osynliggör hon de kvinnliga företagare som finns i andra branscher.

Under hela valrörelsen har vi fått itutat från högern att vi är kvinnofientliga eftersom vi vill förbjuda kvinnors företagande. Det är ett i grunden felaktigt påstående, men jag förstår att ni känner ett behov av att demonisera vänstern. Vi står ju för värderingar som solidaritet, jämlikhet och rättvisa. Värderingar som är främmande för er.

Vänsterpartiet har i Sundsvall gått i bräschen för att öka personalinflytandet inom de kommunala verksamheterna. Tyvärr har det knappt blivit en tummetott av det arbetet då få andra partier har förstått möjligheterna med att personalen får större ansvar och makt över sitt arbete.

Jag hoppas att de positiva resultaten från Skönsmons hemtjänst kommer vara ett steg i rätt riktning. Det måste vara ett mål att kommunens personal känner glädje och engagemang när de går till arbetet. De ska inte tvingas starta eget. Med ett eget företag kommer många extra arbetsuppgifter och nya ansvarsområden; bokföring, marknadsföring, redovisning, personaladministration och så vidare. De flesta som startar företag gör det för att de drivs av ett intresse för det de sysslar med. Vare sig det är personlig omsorg, lastbilsåkeri eller tillverkning av traktorskopor så kommer all extra administration som ett brev på posten.

Att skattebetalarnas pengar ska gå till välfärden borde vara en enkel sak att enas kring. Vad ska de annars gå till? Skattesänkningar för rika? Vinstuttag för ”välfärdsföretag”? Det handlar inte om att stötta kvinnligt företagande eller ej.

Vänsterpartiet är ett av de partier som är mest småföretagarvänliga av alla. Vi vill bland annat ta bort sjuklöneansvaret för företagare med mindre än tio anställda. Vi vill utöka socialförsäkringarna så att även en företagare har råd att vara föräldraledig eller graviditetsledig. Det är sådana förslag som gynnar kvinnligt företagande.

Hans Zetterkvist (V), fullmäktigeledamot Sundsvall

Kim G Ottosson (V), partiföreträdare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons