Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välj svenska mejeriprodukter

/
  • Sverige har en hög ostkvalité som vi hoppas att konsumenterna väljer, för att värna svensk djuromsorg, öppna landskap och landsbygdsföretagande.

Annons

I den stora politiken går det inte alltid att spå konsekvenser och följder av politiska beslut. Ett beslut jag tänker på är Rysslands bojkott av mejeriprodukter från Europa. Ett beslut Ryssland fattade efter EU införande av handelssanktioner på grund av Rysslands politik mot Ukraina.

De volymer som tidigare importeras till Ryssland är i storleksordningen större än de volymer som produceras inom Sverige, produkter som måste hitta nya marknader. Flera spår att överskottsprodukter kommer att leta sig till de svenska butikerna och deras mejerihyllor. Risken jag och LRF ser, är att det blir mjölkproducenterna som ytterst får ta den ekonomiska konsekvensen när till exempel billig ost letar sig hit, ost som kanske innehåller råvara som inte producerats med lika höga djuromsorgskrav, som svensk djurhållning.

Den svenska mjölkproduktionen utnämndes nyligen av FN till världens mest miljö- och klimatvänliga och de svenska mjölkkorna är bland de friskaste i världen. Användningen av antibiotika, handelsgödsel och bekämpningsmedel är mycket låg ur ett EU- och världsperspektiv, så varför värnas inte produkterna som bygger på råvaror från svenska gårdar? 2011 var importsiffran och konsumtion av svensk ost rätt så lika i Sverige, men 2013 så passerade den importerade volymen den inhemska med 50 000 ton ost. I Sverige finns mycket hög kvalité av svensk ost som vi hoppas konsumenterna väljer, för att värna svensk djuromsorg, öppna landskap och landsbygdsföretagande.

Trendspanare hävdar att det nu är trendigt att känna en bonde! Helst av allt vill de regionala bönderna att vi konsumenter väljer deras produkter.

Gunilla Kjellsson,

Ordförande LRF Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons