Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem får högsta vinsten?

/

Annons

Jag tycker synd om ordet vinst. I den intensiva valrörelsen har det nästan blivit ett skällsord. Ordet vinst har decimerats till att vara synonymt med privata välfärdsföretagare som roffar åt sig skattepengar. Vinst är Caymanbolag och riskkapitalbolag. Vinst är också sämre kvalitet, girighet och egoism.

Jag tycker att begreppet behöver nyanseras. Vi behöver prata vinst i välfärdssektorn ur ett större perspektiv, speciellt vi som bor utanför storstäderna. Vi behöver också skilja på vinst och utdelning.

Låt mig ge ett exempel. I veckan har jag besökt den privata förskolan Trädet i Sundsbruk utanför Sundsvall. Här jobbar 15 personer (varav tre delägare) utifrån sitt engagemang för en pedagogik där kost, hälsa och rörelse är i fokus. De lagar maten själva, de bygger pedagogiska miljöer och har, som jag uppfattade det, genuint roligt på jobbet.

Den eventuella vinsten, i ekonomiska termer, återinvesterar de i verksamheten. Vad skulle de annars göra? Utan investeringar i utbildningar, nya gungor och utvecklingsprojekt får de på sikt heller inga nya kunder. Och den eventuella aktieägarutdelningen de kan göra täcker inte på långa vägar alla övertidstimmar och inköpsresor gjorda med egen bil.

Men det är den bredare vinstdiskussionen som jag tycker att vi ofta tappar bort. Vinsten av att kunna skapa, utveckla och driva något man tror på är betydelsefull på flera plan. Företagare som brinner för vad de gör skapar ringar på vattnet av engagemang. För orten Sundsbruk gör det stor positiv skillnad att förskolan, med sin ambition, service och arbetstillfällen, ligger där den ligger. Familjer i området får större valmöjlighet. Medarbetarna är delaktiga, påverkar och bidrar direkt till den egna arbetssituationen. Vad skulle de annars göra? Utan en bra verksamhet får de på sikt inte ha sitt jobb kvar.

Jag har den största respekten för våra skattepengar och hur vi använder dem. Men var går gränsen för att göra vinst? Får entreprenören som anlägger vägen fram till förskolan gå med vinst? Får leverantören av gungor till lekparken gå med vinst?

För att få en bra överblick behöver vi även se de stora samhälleliga vinster som små välfärdsföretagare bidrar med. Att i det lilla kunna göra det man tror på är en drivkraft som ger stora vinster för vårt samhälle.

Anna Hedensjö Johansson

Regionchef Svenskt Näringsliv Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons