Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi har skapat finansiellt monster

Annons

När vi hade folkomröstning 2003 om vi skulle införa euro i Sverige eller inte sa de som ville införa euron att den svenska kronan var en liten valuta som lätt kunde bli offer för internationella valutaspekulationer och att vi därför skulle gå över till den stora trygga euron. En fråga man kan ställa sig är varför de ledande makterna i världen accepterade och fortfarande accepterar finansiell piratverksamhet av så enorm omfattning att mindre länders valutor och därmed deras ekonomier kan skadas och plundras. Finansiella attacker och spekulation borde ses som krigshandlingar.

När England var stormakt hade de inget emot slavhandel eller plundrande och mördande pirater så länge den engelska kronan och adeln fick vinster av den smutsiga kriminella omoraliska verksamheten. Det är på liknande sätt i dag, men nu är parasiterna välklädda typer i London City, på Wall Street och i andra så kallade finansiella centra. Den länge glorifierade finansiella sektorn har vuxit explosionsartat. Enligt en artikel den 4 oktober i år av Andreas Cervenka i Svenska Dagbladet har "den globala skulden dubblats från 78 000 miljarder till 158 000 miljarder dollar" sedan år 2000.

I sin bok - Understanding power från 2002, utgiven 2007 på svenska med titeln "Att förstå makten" - skriver Noam Chomsky på sidan 466 om spekulationskapitalet: "

"Om vi går tillbaka till omkring 1970, så användes cirka 90 procent av det kapital som var involverat i internationella ekonomiska transaktioner mer eller mindre för produktiva ändamål, som produktion och handel, medan omkring 10 procent användes för spekulation. I dag är siffrorna de omvända: 1990 användes cirka 90 procent för spekulation, 1994 var man uppe i 95 procent. Dessutom har den absoluta mängden spekulativt kapital minst sagt exploderat."

Ett oansvarigt tusenhövdat finansiellt monster har skapats. Människor världen runt drabbas hårt och nu växer protesterna.

Vi behöver ett fungerande nationellt och internationellt system för betalningar och lån, men vi behöver inte parasiter i det finansiella systemet. Ett steg för att stoppa piraterna är att i internationell lag förbjuda spekulation i nationella valutor och råvaror. Det här borde Sverige driva med kraft.

Svante Lejon

Nationalekonom med mera

Internationell sekreterare i Sundsvalls Socialdemokratiska förening

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons