Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi kan hjälpa både här hemma och där borta

/

Annons

Ett dött barn sköljer med vågorna in mot den turkiska kusten. I ett annat land bärs ett annat barn, sjukt men ännu vid liv, fram och tillbaka genom taggtråd. Längre norrut hittas en övergiven lastbil med 70 döda människor inlåsta.

De var alla på flykt undan krig, förföljelse, skräck. De sökte efter en säkrare plats, någonstans där de skulle kunna känna sig trygga. De sökte sig hit till Europa, kanske några hade Sverige som mål.

Nyhetsrapporteringens bilder etsar sig fast. Krigets fasor blir bara värre, förföljelsen allt vämjeligare och flyktingkatastrofen större för varje dag.

En del säger att flyktingarna ska hjälpas på plats, så nära sina hemländer som det bara går, att då får vi ut mest hjälp för pengarna, att vi i Europa och Sverige inte ska låta dem komma till oss.

Visst är det i krigens och konflikthärdarnas grannländer de allra flesta flyktingar finns. Och det är där de allra flesta kommer att fortsätta vara. Jag ser tältlägren framför mig, kåkstäder, stora fält med tillfälliga tak över tätt hoppackade familjer.

Om vi i Sverige har svårt att klara ett värdigt flyktingmottagande här, för de jämförelsevis få som kommer hit - hur ska då dessa grannländer kunna klara det? Det handlar inte om några tusen. Det handlar inte om några månader.

Men vi kan hjälpa både här hemma och där borta.

Som kristen tänker jag ofta på att Jesus var flykting, han tillbringade sina första år på flykt i Egypten, hans föräldrar flydde för att säkra livet på det lilla barnet. Jag tänker på hur flyktingskapets erfarenhet lagt grunden för de kristna kyrkornas tydliga ställningstagande att välkomna främlingar in i gemenskapen.

Situationen i Syrien och vissa andra länder är just nu katastrofal, människors utsatthet är overkligt stor. Och vi kan inte säga att vi inte visste.

Det är vår uppgift att göra vad vi kan för att hjälpa - både de medmänniskor som finns i flyktinglägren och de som sökt sig vidare hit till vårt land.

Vi kan förmå Europas beslutsfattare att öppna lagliga vägar för människor som är på flykt, det finns säkra transporter mellan världsdelar.

Vi kan bidra med mer pengar till hjälporganisationerna, pengar finns det gott om i vår del av världen.

Och vi kan dela med oss av vår trygghet, vi har så det räcker till fler.

Alla kan vi göra något.

Gud hjälpe oss.

Eva Nordung Byström,

Biskop i Härnösands stift

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons