Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi lovar att inte kapa åt oss i en eventuell region

Annons

Regionfrågan är åter aktuell. Syftet är att genom sammanslagning av befolkningsmässigt små landsting kunna skapa kraftfullare regioner som på ett bra sätt skall kunna klara dagens och framtidens utmaningar inom sjukvård och regional utveckling.

I Sverige finns i dag två regioner, Västra Götaland och Skåne som i kraft av sin storlek klarar saker som de norrländska landstingen inte klarar. Häromveckan fick vi även beskedet att Stockholm läns landsting har för avsikt att bilda en region med 2 miljoner innevånare från 2019. Då kommer de tre storstadsregionerna, med hälften av Sveriges befolkning, att ha ökat sin konkurrenskraft ytterligare.

Västerbotten har sedan 2008 haft ett regionförbund som jobbat med regional utveckling. Region Västerbotten har gett oss bättre möjligheter att jobba med dessa frågor men vi kan långt ifrån jobba med t ex påverkan och infrastrukturfinansiering på samma sätt som exempelvis Västra Götaland. Varje år utan en slagkraftig regionbildning i norr är ett år då vi presterar sämre än vad som faktiskt är möjligt.

I en så geografiskt stor region som norra Sverige utgör, är det särskilt viktigt att lokalisering av administration och verksamheter görs på ett sätt som ger balans och växtkraft i hela regionen. Det kan vara saker som residensstad, primärvårdsadministration, regionturism, regionparlamentets säte mm.

En oro som har funnits och nog även finns har varit att Umeå i kraft av sin storlek skall "kapa åt" sig stora delar när dessa lokaliseringar ska fördelas. För oss är det därför viktigt att få klargöra att det intresset inte finns från oss. Regionsjukvården vid Norrlands universitets sjukhus har med sin administration huvudsakligen lokalisering i Umeå, i och med detta ser vi inte någon rim och reson i att önska eller kräva fler lokaliseringar till Umeå. Vi ser tvärtom att hela den nya regionen måste ges förutsättningar och att detta gynnar oss alla.

Detta är ett löfte från oss, och vår förhoppning är att detta "spöke" inte längre skall finnas i den norrländska regiondebatten.

Lilly Bäcklund (S)

Distriktsordförande för Socialdemokraterna i Västerbotten

Hans Lindberg (S)

Kommunstyrelsens ordförande i Umeå kommun

Peter Olofsson (S)

Landstingsstyrelsens ordförande i Västerbottens läns landsting

Erik Bergkvist (S)

Regionstyrelsens ordförande för Region Västerbotten

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons