Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi måste försvara offentlighetsprincipen

/
  • Vi måste fundera över varför tystnaden är så utbredd inom offentlig verksamhet, skriver Stephen Lindholm, ordförande i Journalistförbundets Yttrandefrihetsgrupp.

Annons

Granskningen #tystnaden visar hur viktigt det är att värna yttrandefriheten, en av hörnstenarna i vår demokrati. Det är oacceptabelt att så många av de offentligt anställda inte vågar slå larm i media om exempelvis maktmissbruk och slöseri med skattepengar.

Journalistförbundet har i många år krävt att offentligt anställda, framför allt chefer, utbildas i offentlighetsprincipen där meddelarskyddet ingår. Granskningen #tystnaden – där flera av de som svarat på enkäten är osäkra på vilka regler som gäller – bekräftar än en gång hur angelägen en sådan utbildning är. Osäkerhet skapar otrygghet och att anställda i onödan drar sig för att berätta om missförhållanden.

Läs också: Stor okunskap om meddelandefrihet

Det offentliga rummet krymper ständigt när offentlig verksamhet tas över av privata entreprenörer. Allmänhetens insyn i privat driven skola, vård och omsorg minskar, trots att verksamheten finansieras med våra skattemedel.

Regeringen väntas i höst komma med lagförslag om att utvidga meddelarskyddet, som i dag gäller offentligt anställda, till att också omfatta även privat anställda inom skola, vård och omsorg vars verksamhet finansieras med skattemedel.

Det är ett bra första steg till att samma skydd för yttrandefriheten ska gälla alla anställda på hela arbetsmarknaden. I dag saknar anställda i privat verksamhet det skyddet.

Vi måste samtidigt fundera över varför tystnaden är så utbredd inom offentlig verksamhet där meddelarskyddet garanteras i grundlagen.

Flera undersökningar har visat att nedskärningar, ständiga omorganisationer, bristande kunskaper och dåliga attityder hos ansvariga chefer, allt fler tillfälliga anställningar samt en arbetsrätt som gör det lätt köpa ut anställda bidrar till en kultur där allt för många väljer att tiga för att inte göra sig obekväma.

Läs också: Fyra av tio vågar inte vända sig till media

Ansvariga politiker och chefer i stat, kommuner och landsting måste därför tydligt visa att de försvarar medborgarnas rätt till insyn och de anställdas rätt att slå larm till media om missförhållanden.

Samtidigt måste vi journalister ta vårt ansvar att skydda våra källor, så att fler vågar vända sig till media.

Läs också: Varannan litar inte på journalister

Vi måste försvara såväl offentlighetsprincipen som ett öppet samhälle där alla vågar tala fritt och där alla utan rädsla för repressalier kan vända sig till media för att slå larm om missförhållanden.

Granskningen #tystnaden visar hur angeläget detta är.

Stephen Lindholm

Ordförande i Journalistförbundets Yttrandefrihetsgrupp

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons