Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi måste prata med barnen om hatet

/
  • Näthat drabbar ofta unga människor, skriver Eva Stenström som vill stänga ner appen Ask.fm. (Personen på bilden har ingen direkt koppling till artikeln.)

Annons

”Varför tar du inte bara livet av dig? Världen vore bättre om du inte fanns!”

Orden är hämtade från loggen på en nioårings konto på appen Ask.fm. Orden skrivs av en anonym person av okänd anledning.

Vad gör det med ett barn att få höra sådana ord? Och vad ska hon göra med dem? Svara på dem och därmed låta andra se vad någon tycker om henne? Berätta för mamma och pappa? Berätta för en kompis? Eller bära dem i sitt inre som en tung sten?

Jag är präst och jobbar med frågor som rör barn och ungdomar i Jämtland/Västernorrland. I mitt arbete ingår att hålla mig uppdaterad om ungas mötesplatser, såväl på nätet som i andra delar av tillvaron. Ask.fm är en app som jag har förstått att många barn och tonåringar använder sig av. De skapar sig en användare och ett namn, gör reklam för sig på andra sociala medier och väntar sedan ivrigt på att få många spännande frågor om det liv de lever och de tankar de har. Det är i alla fall syftet med appen. ”Ask and answer. Find out what people want to know about you!” är beskrivningen i appstore.

Det är lockande att bli föremål för andras intresse. Men genom att öppna en användare blir barnen också föremål för andras projektioner och behov av att trycka ner andra för att själva må bättre.

Det näthat som i dag förekommer på många olika forum för vuxna frodas också på Ask. Och det är på flera sätt värre än i kommentarsfälten på allmänna webbsidor. Dels drabbar det ofta mycket unga människor som har ännu svårare än vuxna att hålla andras ord ifrån sig och som intensivt jobbar på sin identitet. Dels kommer det direkt i fickan, på det egna kontot i den egen telefon som är med överallt och nästan är som en del av en själv. Och dels är det mesta hatet anonymt och det finns inte möjlighet att bemöta det på ett bra sätt.

Nedvärderingar och hat av det här slaget gör något med en människa. Det förminskar dig och påverkar din syn på dig själv och ditt bemötande av andra.

Jag skulle önska att det gick att stänga ner den här appen. Men eftersom jag tror att det kan bli väldigt svårt, vill jag åtminstone uppmana till samtal. Prata med varandra – kompisar emellan, föräldrar och barn, lärare och elever, präster och konfirmander, fritidsgårdspersonal och ungdomar. Prata om det som gått snett med Ask och prata om hur man i stället skulle kunna använda appen till något bra. Och prata om det som skrivs så att barn och ungdomar som blir utsatta förstår att de inte är ensamma om det här och att det handlar om att de som skriver hatet själva inte mår bra.

Ord har makt att förändra. Därför ska vi använda oss av dem. Men för att bygga upp, inte för att bryta ner.

Eva Stenström

Stiftsadjunkt för skola/ungdom, Härnösands stift

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons