Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi måste skydda journalister och debattörer

Annons

Den fruktansvärda terrorattacken i Paris har präglat nyhetsrapporteringen i över en vecka. Först attentatet mot en tidningsredaktion följt av tillfångatagna och sedan mördade människor där offren valts ut därför att de var judar. Bestörtningen har också resulterat i motkrafter i form av miljoner människor i manifestationer på gatorna i den franska huvudstaden. Även i Sverige samlades tusentals människor för att visa sina sympatier för offren och mot det meningslösa våldet. Tidskriften Charlie Hebdo, som attentatsmännen riktade sig mot, har med sitt senaste nummer kommit ut i massupplaga som distribuerats runt hela världen. Mitt i sorgen och bedrövelsen finns också styrka och sammanhållning.

Med anledning av det inträffade vill Nya Moderaterna nu ha en aktuell debatt i Sveriges riksdag. Utgångspunkten är hoten mot det öppna samhället och det fria ordet. Det handlar om både att slå vakt om vår konstitutionella grund som öppenhet och samhörighet.

Människor har dödats. Dådet riktat mot en redaktion är en attack mot det fria ordet och den press- och yttrandefrihet som utgör en grundval i det öppna demokratiska samhället. De som utförde attacken i Paris vill slå mot ett fritt och tolerant samhälle och begränsa möjligheten för att uttrycka åsikter och tankar som inte stämmer överens med de egna värderingarna.

Sverige har en lång tradition av öppenhet och tolerans. Det är nu mer viktigt än någonsin att värna den traditionen. Vi måste se över hur vi genom olika insatser kan förhindra att attentat som det i Paris kan genomföras och skydda journalister och debattörer. Dessutom även hur vi på ett bredare sätt kan verka för ett fritt offentligt samtal i samhället.

Kan vi inte upprätthålla ett skydd för press- och yttrandefriheten riskerar resultatet bli rädsla och självcensur och ett långsiktigt hot mot demokratin. Sverige måste värna möjligheten att fritt uttrycka sina åsikter utan att behöva frukta för hämndaktioner. Det som skett i Frankrike får inte upprepas.

Det är därför av stor vikt att det hålls en aktuell debatt i Sveriges riksdag om hur skyddet för det öppna samhället kan stärkas och press- och yttrandefriheten värnas.

Tomas Tobé

Partisekreterare (M)

Hans Wallmark

Försvarspolitisk talesperson (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons