Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi skapar tillsammans ett bra samhälle

/

Annons

Sverigedemokraterna kommunicerar en kollektivistisk innebörd av begreppet invandrare med stark negativ prägel. Den vilseledande synen speglar inte den verklighet vi lever i.

Under 2013 invandrade 115 000 personer och 50 000 personer utvandrade enligt Statistiska centralbyrån. Den största invandrargruppen var återvändande svenskar. Min väninna som är svenskfödd räknades således som invandrare 1976 då hon flyttade hem efter att ha bott i England. Med sig kom hennes man, född och utbildad läkare i England.

I dag går 750 000 utrikes födda svenskar till jobbet. 180 000 av dem har kommit in på svensk arbetsmarknad sedan 2006. Gemensamt med dem alla är att de är med och bidrar till det svenska samhället. Fler händer i vården och fler lärare på våra skolor möjliggörs genom deras arbete och skattepengar. Inte minst bidrar de till vår gemensamma välfärd genom att var tredje läkare, var fjärde tandläkare och var fjärde universitetslärare är utrikes födda. Är det detta faktum som Sverigedemokraterna menar är en ansvarslös invandrarpolitik?

De anser att Sverige kraftigt måste begränsa invandringen. Men vilka som ska förhindras att komma hit nämner de inte. Är det de utlandsfödda läkarna, tandläkarna? Eller kanske svenskarna som vill komma hem igen? De lägger ut dimridåer i syfte att upprätthålla den negativa prägeln på begreppet invandrare.

Vi moderater ser inte människors härkomst som ett problem. Vi bekämpar utanförskap, vilket är ett lika stort problem oavsett var människor är födda.

På Sverigedemokraternas hemsida kan man läsa: ”Vi vänder oss emot det multikulturella samhällsbygget… Utgångspunkten måste vara att de som invandrar till Sverige ska anpassa sig till svensk kultur…”

Betyder det att även de som är svenskfödda invandrare ska anpassa sig till svensk kultur? Min väninna vill ha friheten att välja själv. Hon gillar inte att hoppa runt en midsommarstång som en lustig liten groda, men gillar midsommarfesten med sill och potatis. Hon tycker inte heller om stuvade makaroner med stekt falukorv utan föredrar thaimat. Hon är inte heller särskilt förtjust i svensk julmat utan föredrar kalkon.

När hon växte upp i Norrköping dominerades restaurangutbudet av korvkiosker. I dag finns ett stort urval av mat från olika länder mycket tack vare invandrare som driver restauranger. Vilket lyft vi fått tack vare vårt multikulturella samhälle.

Min väninna gillar valfrihet, mångfald och att kunna välja själv, oavsett vad som är svenskt eller utländskt. Och hon håller stenhårt på sina värderingar om människors lika värde, jämställdhet och respekt för andra. Det är med dessa värderingar som vi bygger ett inkluderande Sverige som är bra att leva och bo i oavsett varifrån vi kommer.

Elisabeth Gisslin Burman (M)

Länsordförande Moderatkvinnorna Västernorrland

Ledamot Kommunfullmäktige i Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons