Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi vill att kommunen tar sitt ansvar nu

/

Annons

Miljöpartiets politik grundar sig på en gränslös solidaritet, bland annat solidaritet med världens alla människor.

Enligt socialtjänstlagen är kommunerna skyldiga att hjälpa alla människor som vistas inom kommungränsen. Detta gäller även människor från andra EU-länder, som befinner sig i Sverige och försörjer sig genom att tigga. Det innebär att de, om de vänder sig till socialtjänsten, har rätt till akut hjälp, exempelvis mat för dagen eller övernattning på ett härbärge.

Dessutom har kommunen ansvar att se till att anständigheten iakttas det vill säga att människor i nöd, som inte själva kan skaffa någonstans att bo, har rätt till tak över huvudet på natten. 

Alla politiker i kommunstyrelsen förutom Sverigedemokraterna verkar vara överens om att de som försörjer sig genom tiggeri i Sundsvall lever under svåra förhållanden och att något måste göras. Men hur kommunen ska agera råder det oenighet om. De flesta partier vill att vi ägnar den närmsta tiden till att utreda, undersöka och leta förslag till förhållningssätt. 

Miljöpartiet har däremot sitt förhållningssätt klart. Vi måste agera nu för läget är akut. Vi vill att kommunen omgående genomför ett antal konkreta åtgärder som kan mildra EU-medborgarnas situation med tanke på att vintern är inne. Dessa åtgärder ska åtminstone gälla under vintern eller tills en mer långsiktig lösning hittas.

På senaste kommunstyrelsens sammanträde föreslog Miljöpartiet som enda parti att vi måste agera omedelbart. Vi vill att kommunen direkt utser en ansvarig samordnare för att snabbt sammanställa hjälpbehovet och omgående erbjuda sovplatser, alternativt el och sanitetslösningar för de som har husvagn.

Miljöpartiet föreslog även att kommunen ska erbjuda ett mål mat om dagen och ordnar med vård till de som behöver.

Hjälpen till EU- medborgarna som tigger ska inte behandlas kollektivt utan individuellt. Barn, gravida och sjuka måste prioriteras.

Det är viktigt att påpeka att detta med gärna kan göras i samverkan med andra aktörer, som till exempel Svenska kyrkan, landstinget och ideella föreningar. Kyrkan har redan börjar arbeta med hjälpinsatser och kommunens verksamhet Slink Inn har sedan länge etablerat kontakt med denna utsatta grupp. Många enskilda medborgare i Sundsvall har också tagit initiativ till att hjälpa. 

Det som behövs är en samordning av allas insatser och en vilja hos kommunen att se sitt ansvar och ta tag i frågan.

Angel Villaverde, kommunfullmäktiges gruppledare

Maria Algotsson, språkrör

Miljöpartiet de Gröna i Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons