Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi vill bygga Västernorrland starkt

/

Annons

På senare år har lågkonjunkturen bitit sig fast i västvärlden, i Sverige och inte minst i Västernorrland. Det har inneburit att arbetslösheten legat konstant på en historiskt sett, hög nivå. Samtidigt får vi från flera håll signaler om att det är svårrekryterat till de jobb som finns tillgängliga. Vi är också i ett läge där bostadsbristen i sig också utgör ett hinder för att få fler i arbete. Bostadsbristen hindrar människor från att ta jobb, börja studera, flytta hemifrån eller flytta ihop och bilda familj. Särskild stor är bristen på hyresrätter. Måndagen den 30 mars kunde vi i Sundsvalls Tidning läsa om att det finns stora önskemål om att bygga, i såväl Sundsvall som i Timrå. Ska vi kunna bli fler, så behöver vi också kunna erbjuda bostäder till fler.

Statsminister Stefan Löfven och finansminister, Magdalena Andersson, presenterade härom veckan förslag till ökad nybyggnation i Sverige, som ett led i att minska bostadsbristen och öka möjligheten för människor att ta arbeten. Byggande i sig innebär också fler i arbete, inte minst i byggbranschen, som ingenjörer, snickare, VVS-tekniker, elektriker och så vidare. I ett första steg innebär detta stimulanspaket, i storleksordningen 3,2 miljarder per år, bland annat 15 000 nya bostäder per år, byggande av hyresrätter och studentbostäder där det i dag råder bostadsbrist, förenklingar av regelverket för nybyggnation, stöd för nybyggnation av särskilda bostäder anpassade för äldre, samt stöd till energieffektivisering och upprustning av hyresrätter. Fokus flyttas från ombyggnation till nybyggnation.

I valet satte vi socialdemokrater ett mål på 250 000 nya bostäder mellan åren 2015 och 2020. Mycket tyder på att det kan behöva byggas ännu mer. Detta stimulanspaket är ett led i att möta denna efterfrågan. Genom byggande vill vi bygga Sverige, Sundsvallsregionen och övriga Västernorrland starkt för framtiden!

Susanne Eberstein

Jasenko Omanovic

Eva Sonidsson

Ingemar Nilsson

Kristina Nilsson

Socialdemokratiska riksdagsledamöter ifrån Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons