Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi vill prata om #tystnaden

/

Annons

Sarah Wägnert heter undersköterskan som 1997 inte längre tyst ville se på hur vårdtagare på Polhemsgårdens äldreboende vanvårdades. Wägnert gav offentlighet åt sina iakttagelser och huvudmannen ISS Care tvingades senare återlämna vårduppdraget till Solna kommun. Två år senare kom en ändring i socialtjänstlagen; Lex Sarah, i ambition att få offentligt anställda att omedelbart rapportera om identifierade missförhållanden.

Därför är det både beklagligt och djupt oroande att våra journalister allt oftare kommer tillbaka till redaktionerna och berättar att de som har information om missförhållanden inte vågar ställa upp och berätta detta år 2015. Att rädslan för repressalier inte sällan väger tyngre än viljan att berätta.

Det kan vara allt ifrån förskoleläraren som inte vågar prata om ökad press och växande barngrupper till undersköterskan som undviker att berätta om orättvisa arbetsvillkor eftersom han eller hon inte ”får”. Detta trots såväl yttrandefrihet som Lex Sarah i ryggen. Lägg till det både efterforskningsförbud och repressalieförbud, och medarbetarna borde kunna känna sig helt trygga i att vända sig till oss. Ändå möter vi som medieaktörer inte sällan rädsla. En rädsla som tyvärr också många gånger kan vara befogad då okunskapen om de anställdas rättigheter många gånger är skrämmande hos offentliga arbetsgivare.

Den utvecklingen skrämmer oss.

Därför går nu P4 Västernorrland, Sundsvalls Tidning, Tidningen Ångermanland och Örnsköldsviks Allehanda ihop i ett unikt samarbete för att belysa och granska #tystnaden inom kommun, landsting och stat. Med en omfattande opinionsundersökning som grund riktar vi ljuset mot det problem inom offentlig sektor som i längden utgör ett hot mot vår gemensamma välfärd.

Det är dags att vi börjar prata om #tystnaden.

Anders Ingvarsson

Chefredaktör och ansvarig utgivare Sundsvalls Tidning

Jimmie Näslund

Chefredaktör och ansvarig utgivare Tidningen Ångermanland och Örnsköldsviks Allehanda

Susanne Helsing

Kanalchef Sveriges Radio Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons