Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinst är en förutsättning för hög kvalitet

/

Annons

Replik på "Hjälp till att stoppa vinstjakten", ST 5 juni.

Folkkampanjen för Gemensam välfärd i Sundsvall går hårt åt privata alternativ i välfärden. Det är uppenbart att Folkkampanjen inte gillar andra än offentliga utförare i välfärden, men det är tråkigt att de inte är ärliga när de svartmålar privata verksamheter. Vinsten är en förutsättning för att kunna bedriva verksamhet med hög kvalitet.

Ta exempel den privata förskolan Trädet i Sundsbruk utanför Sundsvall. Där jobbar 15 personer (varav tre delägare) utifrån sitt engagemang för en pedagogik där kost, hälsa och rörelse är i fokus. De lagar maten själva, de bygger pedagogiska miljöer. Den eventuella vinsten återinvesterar de i verksamheten. Vad skulle de annars göra? Utan investeringar i utbildningar, nya gungor och utvecklingsprojekt får de på sikt heller inga nya kunder. Och den eventuella aktieägarutdelningen de kan göra täcker inte på långa vägar alla övertidstimmar och inköpsresor gjorda med egen bil.

På nära breddgrader, Östersund, ser vi att resultatet av den omtalade studien om privat och kommunal äldreomsorg har lett till förändring. Kommunen tar efter det privata äldreboendet när det gäller schemaläggning därför att personalen på det privata äldreboendet var mer nöjda med sitt schemaupplägg. De boende på de båda äldreboendena lika nöjda, men det privata kan utföra sitt uppdrag billigare än vad kommunen kan.

Från Jobbhälsobarometern som Svenskt kvalitetsindex och Sveriges Företagshälsor tar fram vet vi från förra årets undersökning att lärare i fristående förskolor och skolor är nöjdare och mindre stressade än sina kommunala kollegor. De är också mer nöjda med sin lön.

Det svenska friskolesystemet gör det möjligt för alla elever oavsett bakgrund att välja den skola som passar dem bäst. Det skapar en förutsättning för att bryta boendesegregationen. IFAU, statens forskningsinstitut för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, visar att det framför allt är boendesegregationen som ligger bakom skolsegregationen. Enligt IFAU bidrar också friskolorna till att samtliga skolor förbättrar sina resultat. De visar att ökande andel grundskoleelever i friskolor har lett till högre provresultat och betyg i årskurs 9. Det gäller både för elever i friskolor och kommunala skolor och effekterna finns kvar även i gymnasiet och högskolan. Genom en mångfald av aktörer kan goda exempel och arbetssätt sprida sig och komma alla elever till del. Enligt IFAU ökar inte heller skolkostnaderna när fler väljer friskolor.

Slutligen. Privata alternativ finns för att elever, föräldrar och äldre väljer dem. Svensk skola, vård och omsorg behöver mer innovationer och bättre lösningar. Det löser vi inte genom förbud mot vissa typer av verksamheter utan genom att det finns en mångfald av aktörer som hela tiden strävar efter att utvecklas och bli bättre. Att alla gör sitt yttersta för att samarbeta på den arenan, istället för att samvärka.

Anna Hedensjö Johansson

Regionchef Svenskt Näringsliv Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons