Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinstbegränsning ger sämre vård och inskränkt valfrihet

/

Annons

Landstinget Västernorrland har bestämt sig för att begränsa de privata vårdcentralernas vinster. För oss som driver företagen är den här signalen är stoppröd och måste tas på största allvar. Förstår landstingspolitikerna effekterna av beslutet i praktiken för patienterna, personalen och vårdcentralernas verksamheter i sin helhet?

LOV (Lagen om valfrihet) trädde i kraft den 1/1 2010. Den innebär att landstingen är skyldiga att låta privata vårdgivare bedriva primärvård utifrån samma ramar som landstingets egen regi gör. Vårt gemensamma uppdrag styrs utifrån Regelboken som beskriver vad vi ska göra och hur ersättningar ska betalas ut. Regelboken är ett regionalt politiskt beslutat dokument.

I dag är närmare en tredjedel av alla vårdutförare i länet privata. Vi är små ägarledda verksamheter som verkar sida vid sida med de landstingsdrivna vårdcentralerna och har exakt samma uppdrag och skyldigheter som dem. Av medborgarna har cirka 40 procent valt att gå till oss i stället för till landstingets verksamheter när de blir sjuka. Ett aktivt val enligt lagen om valfrihet. Nu finns det stor risk att möjligheten att välja vårdcentral successivt försvinner.

Landstinget Västernorrlands egna vårdcentraler har sedan 2010 gått med rejäla underskott. Underskotten har sedan fått betalats av skattebetalarna, som betalar 5–7 procent mer för den landstingsdrivna vården än den privata. Vi som driver privata vårdcentraler klarar att driva verksamheten på den ersättning som vi får enligt Regelboken. I vår verklighet finns inte underskott. Då går vi i konkurs. Däremot finns det kvalitet och effektivitet i alla led som gör att vi lyckas ge våra patienter bra vård inom de ekonomiska ramar som getts via politiska beslut. Vi har valt att fortsätta satsa och utveckla våra verksamheter med fokus på patient och kvalitet.

Vi brinner för våra verksamheter, men ur ett företagarperspektiv räcker inte det när politikerna gång på gång försämrar förutsättningarna för oss. För att kunna driva ett seriöst företag krävs att ekonomin går runt och skapar överskott. Se om era egna verksamheter och skrota förslaget om vinstbegränsningar. Det är bäst för alla, inte minst patienterna.

Rent logiskt borde politiker och beslutfattare vara intresserade hur vi jobbar för att gå runt ekonomiskt, och ge en vård som patienter är nöjda med. Vi borde ses som allierade i bygget av en bra primärvård för medborgarna i Västernorrland. En vinstbegränsning kommer endast ge sämre vård och inskränkt valfrihet.

Beslutande landstingspolitiker – hur tänkte ni nu?

Jonas Alexandersson, VD

HumanResurs Hälsocentral

Eva Jaktlund, delägare/familjeläkare

Familjeläkarna Mitt AB

Gunilla Nilsson, Verksamhetschef

Vårdcentralen Johannesberg (Allmänmedicin i Härnösand KB)

Patrik Wreeby, delägare/familjeläkare

Premicare AB

Lis-Britt Engberg, verksamhetschef

Njurunda Vårdteam AB

Hassan Soleymanpur, ägare/familjeläkare

Caspien Vårdteam AB

Christina Wahlström

Mamamia AB

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons