Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är bara att visa tuttarna brudar

/

Annons

Nej, hörni kvinnor. Det duger faktiskt inte att ni blir kallade till tutt-undersökning och sedan bara inte går dit. Vad är det för otyg? Det är ju som att säga nej till en rejäl friskfaktor i livet att nobba mammografin. Nästan en femtedel av de yngre kvinnorna (40- 50 år) som kallats i Västernorrland struntar i att gå till mammografin, det kunde vi läsa om i Sundsvalls Tidning. Orsakerna är oklara, kanske fullspäckat schema med jobb och barn?

Men då ska vi veta att tuttcancer struntar i om det var lite för mycket på jobbet. Cancern växer ändå. Tar liksom ingen hänsyn alls. Cancern skiter fullständigt i alla dina viktiga projekt som du sätter först, tills den dagen då ingenting annat än livet spelar roll. 

Låt mig vara tydlig: Det är superviktigt att kolla brösten om man på allvar bryr sig om sin hälsa. Det är helt enkelt viktigt på riktigt med mammografi för att upptäcka eventuella tumörer och kunna ta bort dem i tid. 

Hittar man tumörer snabbt är chansen att överleva större. Så precis som med andra sjukdomar är tid en viktig parameter i hur framtiden kommer att bli ifall det inte får hända händer. Då kan inte ont om tid bli ett argument för att skippa det geniala erbjudandet att kontrollera brösten via sjukvården. Det duger helt enkelt inte att prioritera bort. Och nej, det gör inte ont att få brösten hoptryckta. Det är inte ens jobbigt.

Jag har testat. Jag hittade en knöl en gång och den ångesten som kom var betydligt större än knölen. Alla döden dö tankarna. Sommaren blev grå. Jag tror att jag grät. Det var dock ingen fara och andningen blev normal igen.

Allt var finemang och OK, med påminnelse om att alltid undersöka brösten i duschen efter menstruation. Att jag gör! Och är tacksam över att det är lätt med tuttkläm i och med att jag har små utammade bröst. För övrigt är det en friskfaktor. Det är bra att ha ammat och det är lättare att upptäcka knölar med små liljekullar. Alltid en bonus när man inte når upp till skönhetsnormen vad gäller brösten. 

Det finns för övrigt fler friskfaktorer vad gäller bröstcancer. Att föda barn tidigt i livet, till exempel. Det berättade, Pal Bordas, läkare vid mammografienheten, Sunderby sjukhus, en gång när jag intervjuade honom för några år sedan. Mognaden i bröstkörtlarna uppstår nämligen efter att man har fött barn och vetenskapen tycker att det ger ett skydd mot bröstcancer. Vidare gäller det gäller att ha en sund livsstil överlag, vara normalviktig, och inte överkonsumera alkohol eller röka.

Så istället för att bära armband med budskapet Fuck cancer, som är så otroligt populärt, tycker jag att ni går på den där mammografin. Det är på alla sätt bättre för hälsan än armband med budskap. Det är dags att visa brösten brudar. 

Twitter: @LinaNJuuso

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons