Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det tar ju mer än fyra sekunder

Annons

Fyra sekunder. I helgens omdebatterade Aftonbladet-krönika av Kerstin Weigl – där hon sågar språkröret och statsrådet Isabella Lövins (MP) utseende – påstår Weigl att putsen av det yttre går fort. Fyra sekunder och ett bra mineralpuder. Sedan ska det yttre vara kirrat. Enligt Kerstin Weigls slutsats så skulle det få folk att lyssna på Isabella Lövin och inte bara störa sig på hennes yttre.

Så enkelt – det tänkte jag. Så enkelt att få till ett välsminkat yttre?

Sminkandet äter tid.

Sedan inser jag att det hela är en lögn. Det tar inte alls fyra sekunder. Det tar nästintill en hel evighet och det tar aldrig slut. Det är därför denna utseendehets för framför allt kvinnor är något vi ska diskutera. För det är ett betongblock att känna sig tvingad till att hålla på och ditt-dutta-piff-puffa fram det yttre i kampen om att få duga.

Sedan tänker jag att krönikan får min egen ofullkomliga själ att tokrodna av all den dubbel- och trippelmoral den har förmåga till.

Jag säger ju till mina ungar att det viktigaste att är att trimma sin hjärna och sitt hjärta. Hjärna-hjärta-hjärna-hjärta-hjärna-hjärta. Utseende är inte viktigt. När jag sedan står och smetar och kletar med mina krämer och försöker lägga den perfekta eye-linerranden kommer ungarna in och glor. Och frågar v-a-r-f-ö-r jag spenderar sådan tid framför spegeln när utseende inte betyder något.

Jag ljuger för mina barn och de har genomskådat mig. För jag vill vara snygg. För utseende spelar roll.

Och jag ringer mina väninnor och frågar hur jag ska komma ur denna lögnhärva och samtidigt försöka ge dem sunda värderingar?

Min klokaste har klokhet på lager: Det handlar om tiden. Hur man disponerar den tid som blev en given. Varje människa har ett antal timmar och de ska användas till att tillfredsställa basala behov. Sedan ska ungarna ha sitt. Och jobbet. Och samhället. Och hemmet. Och en ansenlig tid bör gå åt att pumpa hjärnan och hjärtat. Tiden som blir över, det kan användas till kletande och smetande i ansiktet. Om man har lust till det – och det har man rätt ofta.

Hur man ser ut betyder ju något. Vårt utseende sänder ut signaler till vår omvärld.

Folk är med rätta arga på den där förnedrade krönikan om Isabella Lövin. Krönikan får mig att förstå varför jag känner mig obekväm när jag går och handlar utan make-up. Min känsla är rätt: En kvinna som ser ”slafsig” ut värderas negativt, medan det för en man räcker med jeans och t-shirt. Det tar fyrasekunder. För en kvinna krävs sminket och hårfixadet. Det tar tid.

Jag brukar ursäkta mig när jag är osminkad, men från och med nu : Aldrig mer. Jävla tönt att hålla på med sådant. Det tar mer än fyra sekunder för en piffig look och när jag inte är piffig nog enligt samhällets normer har jag valt att pyssla med annat. Det ska tamejfan inte behöva ursäktas.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons