Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En tidning - men en bredare

Dagbladets Svante Säwén är först ut i de kommande S-krönikorna i Sundsvalls Tidning.

Annons

Världen förändras snabbt. För snabbt säger en del. Det är förändringens vindar som gör att Du nu kan läsa dessa rader i Sundsvalls Tidning. Våra gemensamma ägare - Mittmedia – hoppas nämligen att så många som möjligt av Dagbladets läsare ska följa med över till ST. Då kan kanske jag, som varit politisk redaktör på Dagbladet i 22 år, bidra till att nya läsare känner igen sig.

Det är inte så lätt att få folk att ändra sina frukostvanor. Tro mig jag har försökt i snart ett kvarts sekel. För många har förstås detta att byta tidning varit normalt. Men alla har inte kommit i kontakt med Dagbladet. Många – det gäller läsare till båda tidningarna - har aldrig ens tänkt tanken att man kan byta. Min Sundsvallsfödde far för vilken ST var det naturliga valet, brukar berätta om hur han svarade Dagbladet när han flyttade tillbaka till stan. Jag har redan Dagbladet sa han den gången, fast han egentligen hade Svenska Dagbladet. För när han flyttade från stan så hette tidningen Nya Samhället.

Nya Samhället skapades för 115 år sen av organiserade arbetare som i efterdyningarna av föreningsrättstriden 1899 ansåg sig behöva en egen tidning. Till att börja med var hela Norrland spridningsområde. Men då det i snabb takt startades sossetidningar över hela Norrland så kom spridningsområdet snart att bli Medelpad. 1908 blev Dagbladet sexdagarstidning. De första numren trycktes på en liberal fackföreningsmans, Leon Halléns, tryckeri. Senare inhandlades en handdriven press från 1853. Stuveriarbetare kallades in som frivilliga vid tryckningen. Klasskillnaderna var enorma och tidningsvalet blev för lång tid ett tydligt politiskt ställningstagande. Långt in på 80-talet var det svårt för borgerliga tidningar att vinna över läsare från nedlagda S-tidningar.

Det återstår att se ur det blir nu. Att ST kommer att erbjuda en sossemärkt krönika i tidningen sju dagar i veckan är tänkt att göra tidningen bredare samtidigt som det ska bidra till att fler väljer att ta den lokaltidning som finns kvar, nämligen ST. Den som haft ledarsidan som en anledning att välja Dagbladet, kommer därmed att få sig en del till livs även i fortsättningen, även om det inte handlar om dubbla ledarsidor utan om en liberal tidning med dagliga S-märkta krönikor.

För dig som medvetet valt Sundsvalls Tidning och aldrig känt minsta behov av att läsa vad Svante Säwén funderar över, kan det kanske bli lite påfrestande att läsa sidan tre ibland. För jag drar mig inte för att sticka ut hakan. Den förra mandatperioden var ju rätt extrem på det viset genom det politiska kaos som fick det mesta att gå i stå (se där retade jag några av er redan!). Jag misstänker ändå att de flesta av er kommer att stå ut. Om inte annat för att de S-märkta krönikorna, som kommer att bestå av fler skribenter än undertecknad, ju är något som läggs till. Den liberala ledarsidan finns kvar precis som tidigare. De i sin tur lär få en del nya inbitna sossar att övertyga. Den som vill argumentera mot mig har ju alla möjligheter att gå i svaromål på både insändar- och debattplats. För min högst personliga del är det förstås ingen nackdel att jag nu kommer att nå fler läsare än tidigare. Mitt i sorgen över Dagbladet känns det inspirerande att möta ST:s läsare. Vi möts igen.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons