Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FN får inte tysta ner övergrepp mot barn

/

Annons

När Vatikanen ställer en före detta ärkebiskop inför rätta för sexuella övergrepp mot barn - den första som Vatikanen någonsin har gripit för pedofili trots återkommande anklagelser - då får man hopp om att de mest uråldriga organisationer kan förändras och vakna upp till sin samtid.

Påven Franciskus har ambitionen att göra "rent hus" med ett förkastligt beskyddarsystem i kyrkans namn. Då har han gjort mer för att kyrkan ska bli en samhällsförändrande och normbrytande kraft än vad någon av hans föregångare har lyckats med.

Tyvärr kan man inte säga detsamma om FN. Trots ambitionen att vara den yttersta beskyddaren av flyktingar och krigsoffer har FN visat en mycket obehaglig tendens att sätta sitt varumärke framför de mänskliga rättigheterna.

När det kom till den svenske FN-tjänstemannen Anders Kompass kännedom att FN-soldater från bland annat Frankrike utsatt barn för sexuella övergrepp i Centralafrikanska republiken i utbyte mot mat och medicin, slog han larm direkt. Då hade det gått nästan ett år sedan de första vittnesuppgifterna om övergreppen hade lämnats till FN:s ansvariga i landet utan att FN agerat.

I rapporten intervjuas 13 barn som har våldtagits eller utnyttjats sexuellt av totalt 16 fredsbevarande soldater, och ytterligare 7 soldater som på andra sätt utnyttjat barnen eller hjälpt förövarna. Övergreppen pågick långt efter det att de första vittnesmålen kom till FN:s kännedom.

När rapporten i april 2015 nådde Anders Kompass skrivbord på kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter i Genève, och Kompass kunde konstatera att FN försökte begrava sexuella övergrepp på barn, då frångick han protokollet och skickade rapporen direkt till de franska myndigheterna.

Men även där tog det stopp. Anders Kompass blev avstängd för att ha agerat som en visselblåsare som inte följt protokollet för rapporthantering. Nu har FN:s egen domstol i Genève slagit fast att det var olagligt att stänga av Kompass medan undersökningen mot honom för protokollbrott pågår.

Anders Kompass är inte den första visselblåsaren i FN:s historia som tvingat FN att öppna ögonen när de föredragit att blunda. Filmen The Whistlebower bygger på den sanna historien om Kathryn Bolkovac. Hon arbetade för FN:s fredsbevarande styrka under efterkrigstiden i Bosnien Herzegovina 1999. När hon upptäckte att det amerikanska privatsäkerhetsföretaget DynCorp International deltog i en trafficking-ring mitt framför ögonen på FN, som lät den brottsliga verksamheten fortgå, slog hon larm. För att sedan bli avskedad.

Vad är det som gör att allvarliga anklagelser tycks läggas i byrålådan, och att visselblåsare ombeds lämna sina poster? Pierre Schori som har lång erfarenhet som FN-ambassadör beskriver en kultur av "Old boys club" inom FN, där anklagade håller varandra om ryggen för att inte någon ska hamna i smutsen. En kultur som inte är helt främmande varken i politiken eller näringslivet.

Vill FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon leva upp till målet om nolltolerans mot sexuellt utnyttjande av FN:s egen personal är det dags att öppna ögonen. Annars är allt företroende för FN förbrukat.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons