Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förstör inte demokratifesten

/

Annons

Skadegörelse har blivit ett återkommande inslag när det vankas valrörelse. 

Det började redan tidigare i år i samband med Europaparlamentsvalet. I Göteborg revs mer än 200 av Centerpartiets valaffischer ned inom loppet av några dagar. I Visby vandaliserades Moderaternas valstuga.

Med mindre än en månad till höstens val har skadegörelsen satt igång på nytt. Nyligen förstördes Feministiskt initiativs valstuga i Stockholm. En av väggarna sparkades sönder, tillsammans med de tillhörande möblerna.

Vänsterpartiets lokal i Norrköping har, för fjärde gången i år, utsatts för vandalisering. Någon eller några har försökt bryta sig in, och ett av fönstren har krossats.

Det kan tyckas vara ganska harmlösa brott. Det är trots allt byggnader, fönster och affischer som har kommit till skada – inte människor, tack och lov.

Samtidigt vittnar de om en oroväckande intolerans som en del hyser gentemot sina meningsmotståndare. De saknar fullkomligt respekt för demokratins spelregler.

I en demokrati debatterar man mot sina kontrahenter. Man håller tal, skriver insändare och debattartiklar där man med hjälp av tunga argument bevisar att deras politik är fel. Man förhindrar inte oliktänkande från att sprida sina budskap genom att göra åverkan på lokaler eller valmaterial. Att man anser sig behöva ta till sådana medel tyder på att man inte har tillräckligt stort förtroende för att man kan övertyga folk, i alla fall inte utan att förstöra för sina motståndare.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons