Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullt hus och ett resonemang som behövs

Annons

Det enda som är säkert är att vi alla ska dö en dag. Det låter väl som ett fullständigt väntat uttalande av en pessimistkonsult. Men Ronny Eriksson, ståuppkomikern i musikgruppen Euskefeurat från Piteå fortsatte: den goda nyheten är att alla andra dagar så kommer vi att leva!

Det här hände i söndags på Opalen i Kvissleby. Fullsatt är verkligen ingen överdrift. Vi hade biljett och fick de sista platserna i salongen. Det hela var för mig både förvånande och glädjande. Det märkliga gruppnamnet betyder ungefär olust, och hela gruppens image bygger på känslan av att Norrland och glesbygden inte räknas i den storstad som sätter agendan i politik och medier. Det ligger en hel del i det. Vi behöver en politik som motverkar den dragning till centrum som den effektiva marknadsekonomin föder på periferins bekostnad. Har vi en sån med den nya regeringen?

Ronny Eriksson verkar långt ifrån övertygad. Nedläggningen av Dagbladet blir för honom ännu en spik i den kistan. Han inledde annars med att raljera över parollerna i fjolårets valkampanj. Sossarna döpte sitt valmanifest till: Ett bättre Sverige - för alla. Verkligen, frågade Eriksson föga imponerad. Ska bankdirektörerna och riskkapitalisterna och Hells Angels också få det bättre? Då tyckte han att Moderaterna var ärligare. De härmade sossarna genom att säga: I Sverige ska ingen ska lämnas utanför. Det var trovärdigt, menade Eriksson, för i Moderaternas värld är ensamstående mödrar, arbetslösa och invandrare ingen. Att ingen ska lämnas utanför stämmer därmed bra med den moderata politiken. Publiken verkade hålla med.

Euskefeurat gör allt för att gissla eliten. Eriksson frågar sig hur dålig den VD är som det kostar SCA 22 miljoner att bli av med. Sant är i alla fall att beloppen hamnat i en fantasivärld där de som gör jobbet har god anledning att bli förbannade över att storföretagens ledare lämnat verkligheten bakom sig. Det är som jag ser det inte bra för vare sig företag eller samhälle.

Men gruppen står för en kritik av eliten som är ljusår från den som nu får så många röster också i Kvissleby. Jag tänker förstås på det nyfascistiska partiet Sverigedemokraterna som gjort sig breda i Sundsvall, även om man lyckligtvis fick betydligt färre röster i kommunvalet. Jag gissar att det beror på att en och annan såg hur oseriöst SD agerade under förra mandatperiodens kommunala kaos.

Euskefeurat visar i stället stor respekt för de arbetande människorna i Sverige i allmänhet och i Norrbotten i synnerhet. Och man berättar med samma värme om de invandrare som gör att landet fungerar i dag. Berättelsen om skogsarbetaren som i sin skördare plötsligt får syn på vittra är fin. Den väna uppenbarelsen visar sig vara en thailändsk bärplockerska. I dag är paret tillsammans. En oväntad ynnest i kvinnorunderskottets Norrbotten. Hon är i dag en omtyckt sköterska i äldreomsorgen. Det som ännu brister i hennes språkkunskaper vägs upp av hennes vänliga sätt. Skönt att de finns kvar som vill föra debatten med respekt för den lilla människan var hon än har sitt ursprung.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons