Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Genusglasögon behövs överallt.

/

Annons

Våra kroppar berättar ett liv. Berättar om vilka omständigheter som rådde under spädbarnstiden och uppväxten. Fick kroppen värme, rent vatten, näring och sjukvård? Eller var det brist på det? Fick kroppen gå i skola som barn eller jobba på fabrik? Var kroppen tvungen att tigga på gatorna för bröd? Kroppen påverkas av vilket jobb den har. Utomhus eller inomhus? Fysiskt tungt eller inte? Kroppen påverkas av graviditeter och förlossningar.

Vi blir till och i samma stund kommer de yttre omständigheterna att märka oss. På gott eller ont. Det är helt omöjligt för en kropp att vara ”neutral” och opåverkad utifrån yttre omständigheterna. Livet märker kroppen. Formar den. Hur mycket val har en människa egentligen till hur kroppen formas? Väldigt liten, hävdar jag.

På samma sätt påverkas vår hjärna och tankemönster av hur vi blir behandlade. Ses vi som en flicka under uppväxten formar det oss och vår personlighet, på samma sätt som vi formas om vi ses som en pojke. Vi föds med ett biologiskt kön, sedan fostras vi in i vad det könet antas stå för. Förenklat: Flickor gillar rosa och leker med dockor. Pojkar gillar blått och leker krig. Hur fria är vi i våra livsval kring vad vi gillar och inte gillar? Hur ”programmerade” är vi? Präglade av omgivningens förväntningar? Väldigt mycket, hävdar jag. Och det är problematiskt.

Att fylla det biologiska könet med egenskaper brukar kallas för genus och ge rött skynke framför ögonen på vissa när det ifrågasätts: ”Låt flickor vara flickor och pojkar vara pojkar!”. Problemet med sådant tankesätt är det är begränsande och hämmande. Det låter inte människan utforska sin egen personlighet. Det ger inte grogrund för mångfald. Det ger också problem på samhällsnivå, vi har exempelvis yrkesgrupper som är starkt könade. Inom vården jobbar flest kvinnor och inom byggsektorn mest män. Det är knappast en slump, utan ett utslag av vilka yrken olika kön förväntas välja. Och nej, det handlar inte endast om fysisk. Att jobba inom hemtjänsten är ett fysiskt krävande arbete.

Likartade arbetsplatser ger inte den bästa arbetsmiljön. Olikhet och skilda perspektiv berikar. Tyvärr ger könade arbetsplatser också utslag i lönekuvert och status, det kvinnligt kodade jobbet värderas lägre av samhället än det manligt kodade. Då snackar vi om patriarkala strukturer. Att födas som kille och behandlas som kille ger generellt sett fördelar jämfört med att födas som tjej och behandlas som tjej. Det säger sig självt att det är djupt orättvist. Det är därför vi måste jobba med våra föreställningar kring kön. Ha på oss genusglasögon.

Men ska vi alla vara lika då? Inte få ses som man eller kvinna? Det är en invändning som brukar komma upp när en förespråkar större genusmedvetenhet. Nej, naturligtvis inte. Att uppluckra könsnormer och könsroller ger ju större möjlighet till olikhet och mångfald. Och att varken det ena eller andra har högre eller lägre status skulle innebära ett gigantiskt steg mot jämställdhet.

På med genusglasögonen alltså.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons