Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör ett läslyft hemma hos dig i sommar

Annons

Det handlar om ord. 

Ord som är tre bokstäver o—r—d och som tillsammans i en stilig enhet bildar ordet ord — som vi människor sedan fyllt med betydelse och innehåll. Det är ett substantiv som benämner och klär vår värld. Man kan kalla det för magi om man vill. Eller människans bästa uppfinning. 

I Bibeln är orden gudomliga, först kom ordet. 

Det är helt fantastiskt: Orden som ger stöd åt dina tankar och känslor. 

Orden som ger alltihopa ett djupare innehåll, erbjuder nyanser, möjlighet till precision. Det är lättare att tänka, om man har ord att tänka med. 

Det är lättare att prata, om man har ord att prata med. 

Det är lättare att förstå och lyssna — om man faktiskt verkligen begriper vad den andra säger. 

Det handlar om orden.

Det är orden som kan ge vår vardag, vårt liv mer färg, mer ton, mer skiftningar.

Det handlar om orden.

Det är orden som kan maxa din upplevelse och vässa skärpan i det levande livet. Bär blir hallon, blåbär, hjortron. Orden som sorterar in och kategoriserar den stora massan. Ord som benämner. 

Blommor blir backsippa, ängsklocka, blåklocka, och tussilago. Det är så vackert att det nästan gör ont. Eller: det är så fagert att det snudd på smärtar. 

Det är orden som ger oss valmöjligheter att uttrycka vad vi menar och känner.

Det är orden som ger oss makt. Också makt mot makten. 

För har du orden, förstår du orden, har du möjlighet att genomskåda det som sägs och skrivs. Du kan se igenom förskönade ord som kan användas som dimridåer. 

Som att förbättringsmöjligheter på arbetsplatsen i själva verket kan betyda att det i dagsläget är skitdåligt på jobbet. För att använda mig av vardagligt kraftuttryck. Eller att en omorganisation kan innebära att det ska sparkas folk för att spara pengar. 

Det handlar om orden. 

Det är orden som ger dig förmågan till kritiskt tänkande och det krävs för att kunna orientera dig i den här världen där du har ord överallt. Ordförståelse ger dig en karta så att du inte riskerar att springa vilse. 

Att ha ett språk. Att ha ett rikt ordförråd. Att kunna läsa och förstå vad man läser. Att kunna skriva och uttrycka sig, både som privatperson, som arbetstagare, som medborgare. Det ger dig bättre möjligheter, bättre förutsättningar för att klara av det här livet. Det ger dig kraft att försöka skapa ett bättre levande för dig och för din omvärld. Vi måste alltid tro att ordet är starkare än svärdet. 

——

I DN (29/ 5 ) intervjuades statsministern Stefan Löfven. Han talade tydligt om att föräldrar måste skärpa sig, visa engagemang inför barnens lärande. Föräldrar måste tala om för sina barn, visa sina barn, att skolan går först. Lärandet är det viktigaste. Det är viktiga ord! Från han som växte upp i en fosterfamilj och började sin yrkesbana som svetsare på Hägglund & Söner i Örnsköldsvik. Om han inte haft tillgång till orden…?

—-

Snart är det sommarlov för barnen. Gör det till ett läslov. Biblioteket har böckerna, bibliotekarierna kunskapen om bra böcker för ditt barn. Låna böcker och läs. Ge ditt barn det bästa du kan — ge dem orden.

Twitter: @LinaNJuuso

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons