Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedra minnet av Jo Cox och bekämpa det som dödade henne

Annons

När massakern i Orlando skedde sa författaren Jonas Gardell att den homosexuella rörelsen hade fått sitt Utøya. Vi tvingas nu konstatera att Storbritannien fått sin Anna Lindh-tragedi.

Labours parlamentsledamot Jo Cox, 41 år, blev under torsdagen brutalt mördad på Market Street i Birstahall. Skjuten och knivhuggen. Detta efter att hon hade träffat väljare i ett bibliotek. Jo Cox var aktiv i kampanjen för att Storbritannien ska stanna i EU.

Den brittiska parlamentsledamoten Jo Cox har mördats.

Det som nu har skett i Storbritannien och mordet på Anna Lindh har flera beröringspunkter. Det har bland andra utrikesminister Margot Wallström påpekat.

Det handlar om kvinnor med makt, kvinnor för EU, kvinnor aktiva i en het valkampanj. Kvinnor inom socialdemokratin (för Labour är socialdemokratiskt och verkar för utbyggnad av välfärdssystemen). Kvinnor mördade på öppen gata av hatfyllda gärningsmän.

I Sverige finns det ett före och ett efter mordet på Anna Lindh. Det är inte svårt att tänka sig att det kommer bli så i Storbritannien – ett före och ett efter mordet.

Jo Cox beskrivs som frispråkig. Hon var ordförande för Labours kvinnonätverk och hon arbetade mot slaveri via Freedom Fund. Cox var en kvinna som kämpande för en bättre värld. För detta fick hon betala ett helt oacceptabelt pris. Ingen ska behöva sätta livet till för sina åsikters skull. Ingen.

Tragedin är svår att förstå och orka ta in. Det är i första hand en oändlig katastrof för Jo Cox familj, släkt och vänner. Det är också en tragedi för Labourpartiet. Det är naturligtvis en tragedi även för Storbritannien, ja för hela det öppna samhället.

Det finns en uppenbar risk att politiker nu blir rädda. Risken finns att människor börjar undvika politiska uppdrag därför att priset kan bli för högt. Det får absolut inte ske.

Det finns ett politikerförakt runt våra köksbordssamtal och på sociala medier. Ett förakt som väldigt ofta är helt omotiverat. De allra flesta politiker drivs av en inre övertygelse och en inre drift att verka för ett bättre samhälle. Hur arbetet för ett bättre samhälle sedan ska bedrivas finns det olika åsikter om. Det i sig ska debatteras och diskuteras, men hot och trakasserier hör inte till det öppna, fria, demokratiska samhället. Våld och mord gör det inte heller, men nu har alltså ytterligare en politiker mördats

Hur mordet på Jo Cox kommer att påverka folkomröstningen om Storbritanniens EU-medlemskap är svårt att sia om. Folkomröstningen hålls den 23 juni och är extremt viktig. Inte bara för Storbritannien, utan för hela EU. Röstar folket för en utgång blir EU kraftigt försvagat och EU-negativa kampanjer kan få momentum även i andra länder.

Vad detta i sin tur skulle kunna leda till är svårförutsägbart, men det är viktigt att nu komma ihåg att EU i första hand är ett fredsprojekt som inleddes efter andra världskriget. Det var ett måste för Europas politiska ledare att tillsammans nå det överordnade målet om fred, säkerhet och stabilitet. Ingen ville att någon generation någonsin skulle tvingas uppleva det som skedde under första och andra världskriget. Två blodiga skamfläckar i historien.

För att nå varaktig fred var internationalism och samarbete ett måste. Det är EU:s kärna, EU:s rot, och det är väl värt att påminna EU-motståndarna om detta. Det var den saken som Jo Cox kämpade för.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons