Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I-världens svagaste valuta

/

Annons

Sverige har tyvärr en föga stolt tradition av att stå vid sidan av händelser i världspolitiken av att vänta och se vad som händer. Så är det också i fallet med euron. För anhängarna till denna passiva hållning har den allvarliga utvecklingen i Grekland tjänat som bränsle. Det beklagar jag.

Euroländerna har tillsammans klarat finanskrisen, som är det första stora och svåra testet för den gemensamma valutan. Krisen hade varit mycket värre med 16 separata valutor i euroområdet. Också vi i Sverige har haft nytta av eurons stabilitet under finanskrisen.

Den ekonomiska kris vi ser i Grekland, Spanien, Portugal, Italien och Irland är inte ett bevis för att den monetära unionen har misslyckats. Tvärtom beror krisen på att länderna fört en ohållbar finanspolitik. En förutsättning för att EMU-samarbetet ska fungera är att medlemmarnas mål om att hålla ekonomin i balans och inte skaffa sig stora budgetunderskott upprätthålls. Det finns bara "en väg" framåt och den innebär en sund finanspolitik.

Att stå utanför euron har haft ett högt pris. Kronan har genom en flytande kronkurs urholkats i värde sedan 1970-talet. År efter år tappar kronan i värde mot våra grannländers valutor. Den danska kronan har stigit med 90 procent, den norska kronan med 65 procent och den finska marken med 55 procent sedan 1971. Sverige har devalverat sig ur kris efter kris de senaste trettio åren.

Som finansanalytikern Peter Malmqvist skrev i Dagens Industri (26/1) är det inte uthålligt i längden att stå utanför euron. "Det är omöjligt att ha en valutakurs som hela tiden faller mot omvärlden och samtidigt ha ett stabilt ekonomiskt system. Sverige kommer till slut att få stora problem med inflationen". Malmqvist drar slutsatsen att kronan är "industrivärldens svagaste valuta".

Den svenska kronans värde har dessutom under de senaste tio åren åkt som en jojo på världens börser. För tillfället ser vi en uppgång men vem vet hur det ser ut i morgon? Eller om ett eller två år? Med en osäker valuta går Sverige miste om investeringar.

Euron har visat sig vara stabil över tid, även nu när det är kris inom euroområdet står den stadigt. Vissa anser att det är positivt med en svagare krona då en del exportföretag då får det lättare att sälja sina varor utomlands, men på samma gång innebär det att varor som vi köper in från andra länder blir väldigt mycket dyrare.

Förlorarna är landets små- och medelstora företag som inte kan försäkra sig mot valutakurssvängningar. För dem är kronans jojofärder en osäkerhetsfaktor i en tid då de behöver färre handelshinder, inte fler.

Det är också en fråga om solidaritet. Vi är med i EU men vi tar inte steget fullt ut, utan vi står avvaktande vid sidan av. Sverige kan anklagas för att agera politiskt osolidariskt mot de andra medlemsstaterna i unionen när vi klarar anslutningskriterierna.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons