Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inför sprutbytesprogram över hela landet

Annons

Idag finns det cirka 8000 sprutnarkomaner i Sverige enligt nya beräkningar från Socialstyrelsen.

Det är på alla sätt ett misslyckande. 

Bland sprutnarkomanerna drogdebuterade över hälften redan vid fjorton - femtonårsåldern. Det handlar alltså om barn som tagit droger och inte blivit uppfångade av samhällets skyddsnät.  Det är en skam och innebär personliga tragedier både för missbrukarna och för deras anhöriga. Lägg till negativa samhällseffekter. Med det sagt: 

De här 8000 människorna har idag inte lika förutsättningar för att leva ett liv där sjukdomar förebyggs. Bor en sprutmissbrukare i Malmö kan personen organiserat få byta in sina smutsiga sprutor till nya rena sprutor via vården och därmed minska risken för spridning av sjukdomar, som HIV och Hepatit C. I samma veva får missbrukaren kontakt med vården – kanske den enda kontakten med en myndighet – och kan i samma veva erbjudas andra hälsofrämjande åtgärder om intresse finns. Här finns en verklig chans för samhället att nå någon som eventuellt vill bli nådd. Men bor en sprutmissbrukare i Sundsvall finns inte den här möjligheten. Sprutbytarprogram saknas. 

Ett motargument i sprutprogramsfrågan är att samhället via en sådan här tjänst skulle uppmuntra till missbruk. Så kan man ju välja att se på det. Eller så kan man inse att sprutbytarprogram är att tillhanda rena sprutor till en grupp personer som redan är i missbruk och behöver stöd för att förhindra smittspridning. Missbrukare idag är en grupp som har sämre hälsa än gemene man och de har kraftig ökad risk att dö i förtid. 

Att förvägra dem rena sprutor med argument om att det skulle uppmuntra till missbruk känns icke humant. 

Har en person börjat injicera droger har sannolikt missbruket gått långt och då gäller det för samhället att mildra skadorna. Här duger det inte med pekpinnar om att det är fel att knarka, för missbruket är redan ett faktum. Det är ju inte så att vården ska dela ut sprutor till kreti och pleti. Sprutorna ska gå till dem som missbrukar, och som missbrukar oavsett om de har rena sprutor eller inte. Deras val står inte vid att skippa droger för att de inte har en ren spruta, de injicerar knark ändå, med skitiga verktyg och utsätter sig själv och andra för smitta.

Göteborgs kommun har nyss än en gång sagt nej till ett sprutbytarprogram med socialdemokraterna i spetsen. Det är oerhört märkligt. 

Vi ska veta att WHO, Socialstyrelsen, och Smittskyddsinstitutet är överens om att sprutbyten är ett effektivt sätt att minska smittorisker. Men idag kan politiker i en kommun välja att förbise det och rösta nej för sprutbytesprogram, som i Göteborg då. Det är helt obegripligt att kommunen har den vetorätten. Det är bra att sjukvårdsministern Gabriel Wikström vill ta ifrån lokalpolitikerna den makten. Nu hoppas jag att regeringen inte bara flyttar makten från kommunpolitikerna till landstingspolitikerna, utan istället inför sprutbyte i alla landsting. Det är inget annat än humanitet. 

Twitter: @LinaNJuuso

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons