Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga skattepengar till den som saknar avtal

Annons

Sverige har 502700 företagare och en miljon företag om man får tro en debattartikel i ST från Svenskt Näringsliv. De flesta är enmans- eller småföretag. 1000 av alla företag har fler än 250 anställda. Det är klart att företagaren inte till alla delar har intressen som sammanfaller med löntagarens. Den enes lön är den andres över- eller underskott. Men löntagarens och företagarens intressen sammanfaller i alla fall oftare än deras nästan alltid nyliberala företrädare föreställer sig.

I veckan har radions ekoredaktion intresserat sig för taxichaufförernas ofta dåliga villkor. I företag utan kollektivavtal kör man helt på provision, och vi får höra berättelser om att tiotimmarsdagar sex dagar i veckan är vad som krävs för att kunna leva på sin lön. En som fick influensa fick sparken på grått papper. Detta handlar om en bransch där organisationsgraden nu är så låg som tio procent. Den avreglering som drabbat kunderna så hårt i form av ockerpriser och skojeri, har också drabbat chaufförerna. Någon form av återreglering kommer att bli nödvändig.

Dagens kaos och oblyga utnyttjande av arbetskraften drabbar självklart också de seriösa taxiföretag som i stället för rena provisionslöner erbjuder en avtalsenlig garantilön. Det minsta man kan begära är att de seriösa företagen inte ska behöva konkurrera med mindre seriösa kolleger när det handlar om offentlig upphandling.

Desto mer glädjande är det att regeringen redan tillsatt en utredning om saken. Bakgrunden är att nya EU-regler redan är antagna. Det gäller att föra över dem till svensk lagstiftning. Förhoppningen är att man 2016 ska kunna införa ett nytt regelverk där kollektivavtal ska bli ett krav för att få delta i upphandlingar som dessa. Om nu den här regeringen får sitta kvar. Av de borgerliga är inga förbättringar att vänta.

Centerpartiet väljer nu att motsätta sig kollektivavtalskrav samtidigt som man skyller den borgerliga regeringens passivitet på Moderaterna. Man menar att det var fel att det vid införandet av Y/A-jobb (yrkesintroduktionsavtalsjobb) ställdes kvar på att företaget ska ha kollektivavtal. Småföretagarnas Riksförbund menar att det är förklaringen till att väntade 30000 platser i stället blev 1000. Därtill hävdas att man genom detta krav missar de 60 procent av småföretagen (cirka 180 000 stycken enligt detta förbund) som saknar kollektivavtal, och att dessa inte får möjlighet att delta i systemet. Det är förstås inte sant. Alla företag är välkomna att sluta kollektivavtal.

Ju fler som är med, desto mindre blir den illojala konkurrensen från företag som ställer sig på sidan om.

Jag tror inte att det är möjligt att tvinga alla företagare att sluta kollektivavtal. Men om samhället ger dem en god anledning, som att få delta i offentliga upphandlingar, så kommer fler att gå med, fler löntagare kommer att få vettiga arbetsvillkor, och färre seriösa företagare kommer att utsättas för illojal konkurrens.

Många företagarorganisationers inskränkta nyliberalism missgynnar på många sätt de seriösa företagen. De borde i stället värna den svenska modellen. Den har gagnat löntagarna - som får anständiga villkor - företagen – som får arbetsfred – och samhället – som får produktion och efterfrågan något som gynnar den ekonomiska tillväxt som bygger vårt välstånd.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons