Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

100 år sedan Lars Ahlin föddes – uppkalla torg efter honom

/

Annons

Till det kulturpolitiska Sundsvall av alla kulörer.

Nu är det dags att äntligen göra upp med den okunnighet och brist på bildning som vilar som en skamfläck över det politiska etablissemanget i vår stad och ge våra kända namn den hyllning deras minne kräver.

Sundsvall lider en nästan total brist på namn att förknippa staden med. Inte av brist på berömda och stora namn, vars bärare gjort en insats för vår kultur men väl av brist på kunskap och brist på initiativ av företrädare för vår kultur på speciellt biblioteks- och museisidan.

Vi har en helt ny kulturstab i staden, kulturdirektör och förvaltningschef liksom museichef och kulturnämndsordförande är alla helt nya och oprövade krafter. Kan inte ni ta till orda och ryta till om befängdheten i att envisas med att kalla platsen utanför Storgatan 33 där en av Sveriges absolut största prosaförfattare Lars Ahlin levde, bodde och växte upp för Olof Palmes torg, vilken hädelse och oförskämdhet mot både Lars Ahlin och Olof Palme. Palme satte aldrig sin for där och skulle säkert betacka sig. Han var i stan ett par gånger men ge gärna en annan plats hans namn, gärna där han verkligen varit, även om så inte är, varför inte platsen framför Skönsmohuset, ni som sitter i den socialistiska föreningen på Skönsmon eller varför inte i Svartvik, där arbetarmonumentet från brofästet vid Skönsmon hamnat.

Någon kanske minns från skolan, Tåbb med manifestet, som prisades av Svenska Dagbladet 1944, så följde tjugo romaner. Hans författarverk prisades med De Nios Pris 1960, Aniara-priset 1983, August-priset 1990 och Svenska Akademins nordiska pris 1995. En av våra första arbetarförfattare Karl Östman fick temporärt platsen vid Gärde Scandic, där hans hus stod, uppkallad efter sig, vart har platsen tagit vägen på nuvarande stadskarta, ni ansvariga?

Ryck upp er, kulturetablissemanget! Karl Östman bortglömd, Lars Ahlin bortglömd och vår förste ”landshövding” Fale den Unge bortglömd. Ta sats redan nu inför stadens 400-årsjubileum 2021 och ge Lars Ahlin den 100-årspresent hedern kräver.

Döp om torget utanför Storgatan 33 till Lars Ahlins Torg på 100-årsdagen av hans födelse den 4 april 2015!

Sten Rigedahl

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons