Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

7 900 namn behövs för en folkomröstning

/
  • Att många hus har rivits i Petersvik kan inte hindra visionerna för framtiden, skriver Daniel Blomqvist.

Annons

Sundsvalls läge är fantastiskt. De är få andra städer i Sverige som har så bra grundförutsättningar som vi har i Sundsvall. Två stadsberg, staden däremellan, direkt kontakt med havet och en skärgård med fina öar. Men för att komma till sin rätt så måste vi förvalta arvet som Sveriges under 1800-talet rikaste stad, Sundsvall, gett oss. Det tas många bra beslut idag. En stor eloge för idén med Sundsvalls vardagsrum. Trivsel är precis vad vi behöver för att locka nya invånare.

På 50 och 60-talet revs stadsdelen Norrmalm, Sundsvalls eget ”gamla stan”, alltså de få kvarvarande hus som stolta med snickarglädje hade klarat av Sveriges största stadsbrand. Hela Norrmalm blev nerklappat i en rivningshysteri som många Sundsvallsbor upprörs över än i dag. Husen är något vi aldrig kan få tillbaka, vi kan få nya trähus om vi vill, men historien som husen skulle kunna berättat kan vi inte ta del av i dag. Dessa kvarter hade i dag varit som gjorda för gallerier, caféer, nischbutiker och bostäder. En turistmagnet som kunde visa oss ett Sundsvall även före stadsbranden. Ett stadsbrandsmuseum man bara halkar in i.

Nej, jag är inte naiv och jag vet att husen var i så populärt kallat ”dåligt skick”, men värre hus har räddats. Det är bara frågan om det finns en vision. Det finns fler tråkiga misstag. Restaurang Tivoli har jag inte sett maken till i någon annan stad (googla restaurang tivoli Sundsvall). Jag tycker att man ska titta bakåt och se vad vi har tagit för felaktiga beslut, sedan kan man lova att inte göra om samma misstag igen nu när vi lever i en annan tid, en tid där vi har lärt oss (?) att uppskatta gamla byggnader och de historier de har att berätta. Nu vill vi ju lyssna.

Jag tänker på Petersvik, det sista grönområdet efter vår industrialiserade kust, en grön oas full av fågelliv som vi skulle kunna vidareutveckla till en fantastisk del av Sundsvall. Att många hus har rivits kan inte hindra visionerna för framtiden. Men i Petersvik handlar det om hela naturen dessutom. Vi kan ha ett havsbad bara fem minuters cykelväg från stadens centrum, om vi inte upprepar historien ännu en gång och plockar bort fler pusselbitar i bygget av turiststaden Sundsvall. Jag skulle säga att här ryker det ett helt knippe bitar om kommunens planer går i lås. Därför måste ursprungliga planen med en placering av en eventuell kombiterminal i industriområdet Fillan vara rätt, så att både SCA och invånarna i Sundsvall kan bli vinnare.

Den 1 oktober vill kommunen tvångsinlösa de sista kvarvarande sommarvillorna för att riva hus som är upp mot 140 år gamla. Allt som har hänt under 140 år har dessa hus varit med om, bara det borde skapa respekt. Sedan vill man spränga bort Korstaberget, sänka grundvattennivån med 13 meter och gjuta en betongplatta över hela området. Vår sundsvallsfjärd behöver tydligen en ny containerhamn för 450 miljoner av våra skattepengar, trots att det är SCA som den är tänkt för.

Trafikverket har som sagt kommit fram till en annan lösning som den bästa. En placering av containerhamnen i Fillan ansåg de redan 2007, en tid då Ortviken hade än större volymer, vara det bästa alternativet. SCA:s framgång är det få som är emot, jag älskar tillverkning och framtagandet av produkter. Men vi vill höra fågelkvitter och kunna bada på en strand fem minuter från centrum också. Kreativitet är jobbskapande och odlas inte på betong, den vill inte ens stanna i närheten.

Fåglarna flyttar nog till en annan plats, precis som invånarna i Sundsvall i förlängningen kommer att göra. Den här gången måste vi säga stopp. Vi är snart 11 000 personer i Facebookgruppen ”Rädda Petersvik undan rivning”. Tillsammans kan vi se till att påhittiga personer som kan ta företag, kanske till och med SCA, till nya höjder vill bo i den här staden. Det är en grundförutsättning.

Du behövs också, vi behöver cirka 7 900 namnunderskrifter för att kräva en folkomröstning om planerna att föröda Petersvik och slösa bort nästan en halv miljard av skattebetalarnas pengar. Engagera dig nu på Facebook och ta del av dagliga uppdateringar.

Daniel Blomqvist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons